Hallottál már az új-zélandi spenótról (a Tetragonia tetragoniodes-ről)? Ez a quiche abból készült, de elkészíthető bébispenótból is.
Évelő bébispenótként került a kertünkbe, de ez teljes félreértés. A “legenda” úgy szól, hogy az ősszel elszáradt ágakat a földben kell hagyni, mert arról hajt újra, pedig csak arról van szó, hogy az új-zélandi spenót (Tetragonia tetragoniodes) újraveti magát, és ha a száraz ágról tudod, hogy hol volt előző éven, akkor tavasszal talán nem kapálod ki a magoncokat. A “bébi” jelző is erős túlzás, mert nem a friss, apró leveleit érdemes felhasználni, hanem a kifejletteket, igaz, hogy ezek még a nagy ágakon is aprók, legalábbis a “rendes” spenóthoz (Spinacia oleracea-hoz) képest. Érdekesség még, hogy a levelei nem kerekek, hanem szögletesek. Viszont a lényeg, hogy spenót íze van – és ha már mindenképpen összehasonlítjuk – akkor spenótíz intenzitásban a bébispenóthoz állnak a legközelebb még az idősebb levelek is. Nevelni végtelenül egyszerű, szereti a napot, a meleget és a vizet.
A spenótos-fokhagymás-fetás quiche-hez egy jó tállal szedtem , de meg se látszott azon az 1m2-en, amit kisajátított magának.
A quiche tészta
Hozzávalók egy 24 cm-es kerek sütőformához:
125 g vaj 250 g liszt 1 tojás sárgája 2 evőkanál hideg víz 1/2 teáskanál só
A hozzávalókat egy tálba teszem, és morzsoló, “gyömöszkölős” mozdulatokkal tésztává dolgozom. Nem kell gyúrni, átdolgozni, annyi a cél, hogy összeálljon a tészta. (Ha túl sokat gyúrnám, akkor elnehezülne a tészta.)
Ha van időm, letakarva fél órát pihentetem a tésztát, ha nincs, akkor nyújtom és a tésztával kibélelem a forma alját és oldalát.
Villával alaposan megszúrkálom a tésztát, majd 190 ℃-ra előmelegített (alsó-felső sütés, légkeverés) sütőben 10-12 percig sütöm. A megsült tésztát kiveszem, de a sütőt nem zárom el.
A spenótos-fokhagymás-fetás quiche tölteléke
Hozzávalók: 5-6 nagy marék új zélandi spenót 2 tojás 1 tojásfehérje (ami a tésztából kimaradt) 2 dl tejszín 3 gerezd fokhagyma 200 g feta só chilipehely
A spenótleveleket kevés vízzel és sóval megpárolom, hogy jelentősen kisebb legyen a térfogata, majd lecsepegtetem.
A tojásokat és a tojásfehérjét összeverem a tejszínnel, csipet sóval és az összezúzott fokhagymákkal.
A megsült tésztára először a párolt spenótot teszem, majd rádarabolom a fetát, finoman megszórom chilipehellyel, meglocsolom a fokhagymás-tejszínes tojással, és visszateszem a sütőbe.
25-30 perc alatt készre sütöm. Langyosan és hidegen is nagyszerű. Finomabb bármelyik szendvicsnél!