Nincs benne se kakaó, se maláta, ezért hóka. Nem az optikai tuningra hajtottam! Pogácsakenyér teljes kiőrlésű rozsliszttel. Csókoltatom az angol muffint!
Kaldeneker Györgytől tanultam angol muffint sütni és most éppen kapóra jött az ötlet, hogy a zsemlénél jóval kisebb pogácsákat szaggassak a rozsos kelt tésztából.
A dióolaj ennél több magyarázatot igényel. Salátákhoz vettem még a nyáron, és most, amikor a diót válogattam, eszembe jutott, hogy nem tenne rosszat a tésztának. Simán helyettesíthető olíva olajjal. Salátákhoz azonban teljes szívvel ajánlom, szerintem megéri az árát.
Hozzávalók: 20 dkg búzaliszt 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt 2,8 dl víz 2 dkg élesztő 1 evőkanál cukor negyed teáskanál só 1 evőkanál dióolaj 10 dkg nagyobb darabokra vágott dió
A gyúrást megint a kenyérsütő dagasztó funkciójára bíztam, de kézzel is meggyúrható a tészta. Akkor örültem igazán, amikor a tészta szépen megkelt, mert bevallom aggódtam a rozsliszt miatt.
Lisztezett (búzaliszt) deszkán átgyúrtam a tésztát, majd 2 centi vastagra sodortam és normál pogácsaszaggatóval kiszaggattam. A széleket újra meggyúrta és megint szaggattam. Összesen 18 db pogácsakenyerem lett.
Sütőlapra pakoltam a pogácsakenyereket, tejjel megkentem a tetejüket és 180 fokos sütőben addig sütöttem (nagyjából 25 perc, elfelejtettem az időt mérni), amíg a tetejük aranybarna lett.
A pogácsakenyérből készült szendvicsek éppen gyerekkézbe valók. Amúgy pedig olyan érzés, mintha az ember egy iszonyú drága szállodában belekóstolna az édes életben.