Pár napja a Vapianoban ettem sütőtökös pizzát és annyira ízlett, hogy muszáj volt kicsit ismételni és picit tovább gondolni.
A pizza tészta
Hozzávalók: 28 dkg liszt 1 nagy csipet só 1 teáskanál cukor 1 csomag szárított élesztő 1,8 dl víz
Évek óta mindenféle pizzához ezt az alapot használom, olykor csak szemre mérem, mert ha picivel több a cukor vagy a só, nem számít, a lényeg a liszt-víz arány és az alapos gyúrás, amit a gépre bízok. Hagyom egyszer megkelni a tésztát, egyszer átgyúrom a géppel, majd kerekre nyújtom. Jöhet a feltét!
A sütőtökös pizza
2 szelet kanadai sütőtök (a tök hengeres részéből) 1 nagy kanál tejföl 1 nagy lilahagyma kockára vágott szalonna tökmag sajtok (trappista, mozzarella, camembert) bors só
A tésztát megkenem tejföllel, megszórom a felkockázott szalonnával és vékonyra szeletelt lilahagymával. Rászórom a sajtot, most éppen trappista került rá, mert az volt itthon, majd rászórom a felkockázott sütőtököt és a mozzarellát vagy a camembert. Mozzarellával egy fokkal finomabb, de nekem éppen nem volt itthon. Picit sózom, borsozom és végül alaposan megszórom tisztított tökmaggal.
Hideg sütőbe teszem be, amit 270 fokig fűtök fel. 23 perc alatt készre sült.