Sütőtökös sütemény, amelyhez nem kell megsütni a tököt, elég lereszelni. Gyors, egyszerű, olcsó és finom. Nálunk gyorsan elfogyott.
Hozzávalók: 55 dkg pucolt és lereszelt sütőtök (kanadai sütőtök) 15 dkg cukor 1 evőkanál méz csipet só 1 teáskanál őrölt fahéj 1 teáskanál őrölt gyömbér (vagy diónyi friss, lereszelt gyömbér) negyed teáskanál vaníliaőrlemény (vagy egy vaníliarúd kikapart magjai) 30 dkg rétesliszt 1 teáskanál szódabikarbóna 1 marék mazsola A sütőtököt nyersen le kell reszelni az apró lyukú reszelőn. (Ez a legnagyobb meló.) Ezután bele kell keverni a cukrot, a mézet, a csipet sót és a fűszereket, jól át kell keverni, majd mehet a rétesliszt és a szódabikarbóna. Addig kell keverni, amíg a egynemű massza lesz és mehet bele a mazsola. (Nekem anyukám szárított kimagozott szőlőt, abból tettem bele.) A kedvenc sütőtálamnak megmutattam a vajat és nagyon vékonyan kikentem. (Lehet helyettesíteni semleges ízű olajjal (pl. repce, napraforgó, vagy zsírral, de remek a teflon vagy szilikon forma is, mert akkor nem kell aggódni a letapadás miatt. Nekem most a vaj volt a legegyszerűbb.) A sűrű masszát a sütőtálba simítottam és 180 fokon 40 percig és tűpróbáig sütöttem. Nem egy száraz sütemény és el tudnék hozzá képzelni tejszínhabot vagy whiskyvel és porcukorral elkevert mascarpone-t. Nekem legjobban a széle ízlik – tökéletes lenne hozzá a csak a széle tepsi -, de minden kockája kapós lett. (A fiam fotózás közben is ette, a tejszínhabhoz már nem maradt sütemény.)