A sütőtökös babka ragyogó sárga színét a sütőtök adja, ezenfelül pedig fűszeres, puha, elképesztően finom. Az elkészítéséhez nem kell semmilyen extra dolog.
Ősszel gyakran sütök sütőtököt. A Hokkaido és a kanadai sütőtök a kedvencem. A megsült tök kikapart belét használom a sütőtökös babkához.
Ehhez a babkához kell még Pumpkin Spice, amely egy fűszerkeverék. Egyszerűen elkészíthető otthon is. Itt találod a receptet, amelyet én használok!
Sütőtökös babka recept
Sütőtökös kelt tészta hozzávalói:
400 g liszt 150 g sütőtök püré 1 tojás 200 ml tej 1 evőkanál cukor 1 csomag (7 g) szárított élesztő
Pumpkin Spice-os töltelék hozzávalói:
100 g vaj 100 g cukor 3 evőkanál pumpkin spice 1 evőkanál kakaópor
Cukorszirup hozzávalói:
1 dl víz 100 g cukor
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóit keverőtálba teszem és konyhai dagasztóban tésztát készítek. Letakarom és 1-2 órát hagyom kelni.
- Amikor szépen megdagadt a tészta, elkészítem a tölteléket. Megolvasztom a vajat, belekeverem a cukrot, a pumpkin spice-t és a kakaóport.
- A tésztát enyhén lisztezett felületre borítom és nagyon vékonyra (2-3 mm vastagra) nyújtom. Megkenem a fűszeres-cukros vajkeverékkel és feltekerem.
- A tekercset hosszában kettévágom és összefonom, mint a babkát általában.
- Sütőformába teszem. (32×13 cm a formám.) Letakarom és duplájára kelesztem.
- Előmelegített, 190 fokos sütőben (alsó-felső sütés, légkeverés) 30 perc alatt készre sütöm.
- Az utolsó 5-10 percben megfőzöm a cukorszirupot. A cukrot és a vizet egy lábasba teszem és addig forralom, amíg besűrűsödik.
- A forró szirupot a sütőből kivett sütőtökös babkára öntöm.
Megvárom, amíg langyosra hűl és akkor veszem ki a formából. Mi általában ekkor már felvágjuk és rájárunk.