Görög joghurtból remek krémet lehet zselatin nélkül is készíteni, amely kekszmorzsa ágyon, eper takaróval igazán mennyei tortává áll össze.

Sütés nélküli sajttorta (cheesecake)/Fotó: Myreille
Sütés nélküli sajttorta friss eperrel recept
Hozzávalók: 800 g görög joghurt 200 g zabkeksz 5 dkg vaj 4 evőkanál cukor 1/4 teáskanál vaníliaesszencia 20 dkg eper tortazselé+2 evőkanál cukor (elhagyható)
A labna rajongásom addig terjedt, hogy ki kellett próbálnom az édes változatot is, ami már elméletben is tökéletes volt a sütés nélküli cheesecakehez (sajttortához). Az elmélet ezt igazolta, ráadásul, ha akarom, akkor ez a torta egy nagyon egyszerű, zselatin nélküli joghurttorta is. Sütni nem kell, de előző este el kell készíteni a görög joghurtból a krémet.
Görög joghurtból készített krém
A 2 doboz (800 g) görög joghurtot egy tálba öntöm összekeverem 4 evőkanál cukorral és a vaníliaesszenciával, majd vászonnal bélelt szűrőbe teszem. Ennyi cukorral nem túl édes, érdemes kóstolni, mert engem nem zavar, ha nem annyira édes a krém, de hátha mást igen… A vásznat összetekerem, súlyt teszek a tetejére és egy éjszakára a hűtőbe teszem. 12-16 óra alatt a joghurtból sűrű, édes krém lesz. Össze lehet rakni a tortát.

Sütés nélküli sajttorta (cheesecake) avagy a nagyon egyszerű, zselatin nélküli joghurttorta/Fotó: Myreille
Sütés nélküli sajttorta avagy a zselatin nélküli joghurttorta
A kekszet ledarálom és összekeverem a megolvasztott vajjal és a morzsát egy 18 centi átmérőjű tortaforma aljára nyomkodom.
A sűrű krémet kiveszem a vászonból és óvatosan a kekszrétegre nyomkodom terítem. Érdemes úgy teríteni, hogy ne maradjon alatta levegőbuborék, mert különben felkapja a kekszmorzsát.
A tetejére friss epret szeletelek és már lehet enni.
Legalábbis nekem már így tökéletes torta lenne, de a gyerekeim szerint a gyümölcstortára kell zselé is. A konyhaművészet apró finomságaira, mint a nyers sajttorta vagy a zselatin nélküli joghurttorta gondolata nem hozta őket lázba, nem úgy, mint a zselé…. Ha zselé kerül a torta tetejére, akkor pár órára a hűtőbe kell tenni, hogy a zselé megszilárduljon.
Mondanom se kell, hogy ennek a tortának a lelke a joghurtból készített krém. Diétás változatban a keksz is elhagyható és friss eperrel rétegezve tökéletes pohárkrém.
Kapcsoldó cikkek:
