Rajongok a sült birsalmáért. Sokkal jobban szeretem, mint a birsalmasajtot. Ráadásul a “melléktermék” az igen remek sült tea.
Sült birsalma és süt birsalmatea
Talán paradoxonnak tűnik, de a jó sült birsalma titka a főzés. A birsalmákat megtisztítom a szösztől és az ép részeket feldarabolom. A héját nem vágom le, mert szerintem az a legfinomabb része.
Fél liter vizet összekeverek 4 evőkanál cukorral és dobok bele egy kis darab fahéjat. A vízbe beleteszem a birsalmákat, együtt felforralom és 10 percig főzöm. Ezután az egészet átöntöm egy tűzálló tálba és 160 fokos sütőben 2 órán át sütöm, kandírozom.
A sütős végére a birsalmakockák megpuhulnak, itt-ott megkaramellizálódnak. A tál alján pedig sűrű szirup lesz. Amikor kiettük a birsalma kockákat, forró vizet öntök a sütőtálba és már készen is van a sült tea.
Teljesen jellemző, hogy a fiaim először tiltakoztak az ilyen “furcsa” ételek iránt, de végül rákaptak. (Muszáj lesz birsalmafát is ültetnünk a kertbe.)