Hozzávalók:
Tészta:
250 g liszt
1 tojás sárgája
nagy csipet só
80 g vaj
fél deci hideg víz
A hozzávalókat egy tálba teszem és tésztává gyúrom. Ha a tészta nem akar összeállni kevés vizet teszek még hozzá.
Általában nem szoktam hűtőbe tenni és pihentetni, pedig kellene, de ha úgy jön ki, mint ma, akkor 3-4 órát is pihenhet.
Kivajazok vagy sütőpapírral kibélelek egy tortaformát, majd mehet bele a kinyújtott tészta úgy, hogy legyen egy 2-3 cetnis pereme.
180 fokra előmelegített sütőben 5-8 percig sütöm, amíg a tészta kifehéredik. Ha felpúposodik, akkor villával megszúrom, majd meglapogatom és közben a lyukakat is begyömöszölöm.
Töltelék
450 g mélyhűtött spenót (kiolvasztva, lecsepegtetve) vagy éppen ennyi leforrázott friss spenót
250 g túró
1 kis pohár tejföl
1 tojás + a tésztából kimaradt tojásfehérje
só
frissen őrölt bors
frissen reszelt szerecsendió
2 gerezd zúzott fokhagyma
50 g reszelt sajt (lehet trappista és parmezán is, ami van otthon)
A tálba – amelyben a tésztát gyúrtam, ám most már csak kicsit vajas, tészta nincs benne – beleteszem a hozzávalókat és összekeverem, majd a tölteléket a tésztára öntöm, megszórom reszelt sajttal és 25-30 percre visszateszem a sütőbe. Akkor jó, ha a spenótos töltelék már nem folyik, hanem megszilárdult.
Hidegen uzsonnára is remek. Íz nagyon hasonlít a jóféle parajpürére, de annál azért elegánsabb.