Gyönyörű spárgát találtam a boltban, egyértelmű volt, hogy quiche készül vacsorára sok szerecsendióval. A férfiak kedvéért szalonna is került bele.
Egyszerű recept, sok lustasággal. Hozzávalók a tésztához: 10 dkg vaj 25 dkg liszt 1 tojás sárgája fél deci hideg víz nagy csipet só A vaj papírjával kivajazom a (28 centi átmérőjű) tortaformát, amibe a quichet sütöm. A tészta hozzávalóit egy tálba teszem és pár mozdulattal összegyúrom. Amint összeállt a tészta nem kell tovább gyömöszölni, nem baj, ha nem teljesen sima. Illene hűtőben legalább fél órát pihentetni, de nekem erre sem erőm, se időm nem volt, így azonnal a formába nyomkodtam úgy, hogy legyen egy 1,5-2 centis pereme. A helyes eljárás az lenne, hogy az ember lánya kinyújtja és úgy teszi a formába, de én ezt is el szoktam lustulni. A tészta puha, könnyű formázni, csak arra kell figyelni, hogy mindenhol egyforma vastagságú legyen a formában. Nagyjából. Bekapcsolom a sütőt (180 fok, semmi légkeverés, olyat nem tud a sütőm) és a tésztát 5-8 percig sütöm, addig amíg mindenhol “kifehéredik”. A nagykönyv szerint sütőgyöngyöt vagy babot kellene tenni a tészta tetejére, hogy ne emelkedjen fel, de én a púpot villával meg szoktam nyomkodni és úgy eltűnik, mintha sohase lett volna. (A technika egyszerű: villával megbököm a púpot, majd a villa hátával kinyomkodom a levegőt és tömörítem a lyukat. Azt hiszem, hogy egy érzékeny lelkületű francia szakács, itt kapna tőlem idegbajt.) Amíg a tészta sül, összekeverem a szószt, és felvágom a szalonnát és a hagymát. Töltelék: 500 g zöld spárga 4 szelet szalonna (házi, nem baj, ha nem túl húsos) 1 kis fej vöröshagyma 2 dl tejszín 0,5 dl tej 2 tojás + a fehérje, ami a tésztából kimaradt 1/2 szerecsendió őrölt bors 50 g reszelt sajt (lehet trappista vagy valami nemesebb is) Mivel nagyon friss spárgát kaptam, nem főztem elő, csak megmostam, megtisztítottam és letörtem a fás részeket. A sajtot lereszeltem. A tojásokat összekeverem a tejszínnel, a tejjel, a szerecsendióval (egy felet belereszeltem) és némi őrölt fekete borssal. Sót nem teszek bele, mert a szalonna úgyis sós. A tésztára először a felkockázott szalonna felét teszem, majd a felkarikázott hagymát, utána pedig a spárgát. (A spárga felpakolásakor arra érdemes figyelni, hogy mindenhol legyen spárgafej, hiszen az a legfinomabb része.) Rászórom a maradék szalonnát, meglocsolom a tojásos-tejszínes szósszal, majd megszórom reszelt sajttal. A quichet visszateszem a sütőbe és fél óra alatt készre sütöm. Addig kell sütni, amíg a szósz már nem lötyög, hanem megszilárdul, és a quiche teteje megpirul. Szerintem langyosan a legfinomabb, de hidegen se lehet rá nemet mondani. Lájkolj minket és főzz velünk a Facebookon is!