Pár hónapja Párizsból kaptam sós csokoládét és azóta azon gondolkodtam, hogy hogyan lehet sós-csokis süteményt készíteni.
Nem kellett sokat töprengenem, mert a sós karamell után most a sós csoki a legújabb trend.
Hozzávalók:
200 g (85 %-os) étcsokoládé
8 dkg vaj
10 dkg cukor
1 mokkáskanál tengeri só
2 tojás
20 dkg liszt
fél csomag sütőpor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
A vajat a csokoládéval megolvasztottam, belekevertem a cukrot, a sót a tojásokat. Ment utána a liszt, a sütőpor és a szódabikarbóna. Nekem kicsit sűrű lett a massza, azon kívül, hogy jól összeállt, ezért még 3 evőkanál vízzel lazítottam. Jól kikevertem, majd muffin papírral kibélelt muffinformába kanalaztam. Tűpróbáig sütöttem. Amikor kivettem, egy lábasban cukrot karamellizáltam és a sütemények tetejére csorgattam, majd megszórtam nagyszemű sóval.
A férjem véleménye, amikor még nem tudta, mi a trükk: “Olyan furcsa. Sós. Miért kell neked mindig kísérletezni? Nincs még egy selejtes, amit megehetnék?”
A sós-csokis muffin igazán tömény sütemény meg meglepő és finom, bár kóstolás nélkül nehéz elképzelni.
Kapcsolódó cikkek: A banános-fahéjas koszorú is megsüthető muffin formában
Legújabban a csigákat (kakaós és fahéjas) ugyancsak muffin formában muffin papírral sütjük és sokkal kevésbé folyik ki a töltelék, ha nem alaposan hajtottuk a csiga alá a tésztát.