term ID:
parent cat ID:49
parent cat ID 1:3
post ID:63421
category_3 #e62e2e

Skót krémes – Könnyű édes felhő süti

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Skót krémes – Könnyű édes felhő süti

Myreille - Publikálva:

A skót krémes olyan, mint egy édes, pillekönnyű felhő. Nincs ropogás, nincs vastag krém, csak falatnyi, habkönnyű, vaníliás légiesség.

Skót krémes/Fotó: Myreille

Skót krémes/Fotó: Myreille

Mostanság sokat beszélgetünk anyuval a múltról. Ezerszer hallott és teljesen új történetek bukkannak elő. Az egyik ilyen beszélgetésünk során jött elő a mama nagyon finom skót krémese. Én nem emlékszem rá, de anya olyan élénken emlékezett rá, hogy nem volt bonyolult összerakni és elkészíteni. A szalalkális tésztához a hatlapos jól bevált receptje volt az alap, a krém pedig hagyományos krémes krém.

Skót krémes recept

A szalalkális tészta

Hozzávalók: 150 g liszt (BL55) 150 g rétesliszt 50 g cukor 1 csomag vaníliás cukor 7-8 g (egy fél csomag) szalalkáli 1 tojás 50 olvasztott vaj 0,5 dl tej

Először összekeverem a lisztet, a réteslisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot és a szalakálit, majd hozzáöntöm a tojást, az olvasztott vajat és a tejet. Alaposan elkeverem, majd gyorsan tésztává gyúrom.

A sütőt előmelegítem: 180℃ alsó-felső sütés, légkeverés.

Két sütőapírra átrajzolom a 40×30 cm-es tepsim alját. A tésztát két cipóra osztom, majd a sütőpapíron enyhén lisztezve az előrajzolt méretre nyújtom. A tészta nagyon vékony lesz és éppen akkor jó, ha nagyon vékony.

A meleg sütőben 4-6 perc alatt egy nagyobb tepsiben megsütöm a lapokat. Sütés közben a tészta megemelkedik. (És a szalakáli miatt büdös lesz, de az a tésztán nem érezhető.)

A sütőpapíron hagyom kihűlni a lapokat.

 

A krémes krém

 

Az egyszerű verzió: 1 liter tejet összekeverek 1 csomag házi krémes krémporral. A kevésbé édes krémport használom.

Az egyik kisült lapot megmozgatom a sütőpapíron, majd sütőpapírral együtt a 30×40 centis tepsibe teszem.

Megkenem a krémmel.

Óvatosan ráteszem a másik lapot. Nagyon finoman rányomkodom és tepsivel együtt legalább 1 órára a hűtőbe teszem.

Mielőtt felvágnám megszórom a tetejét porcukorral.

 

Megjegyzés: Ez egy nagyon enyhén édes verzió, nekem és nekünk éppen finom, de talán sokaknak nem elég édes.

 

A bonyolult verzió:

A főzött házi krémes krém

Gyerekkorom óta így főzzük a házi krémes krémjét anyával:

Hozzávalók: 1 l tej 5 tojás 5-7 evőkanál cukor 1 csomag vaníliás cukor 3 evőkanál liszt

A tojásokat szétválasztom. A sárgát habosra keverem a 3-5 evőkanál cukorral, majd hozzáadom a tisztet. Simára keverem

Hozzáadok nagyjából 1 dl tejet és simára keverem. Ezután hozzáadom a többi tejet is.

Állandóan kevergetve felforralom.

Közben robotgépben habosra verem a tojásfehérjét. Amikor a tojásfehérje elkezd habosodni 2 evőkanál cukrot teszek bele és kemény habbá verem.

Amikor a tejes-tojássárgás krém puffog, apránként elkezdem hozzáadni a tojásfehérjét. Alacsony hőfokon, így is főzöm. Jó lábas kell hozzá és állandó kevergetés, hogy ne égjen le és szét se válljon.

Amikor langyosra hűlt a krém, betöltem a kisült, kihűlt lapok közé. 1-2 óra a hűtőben, porcukrozás és lehet enni.

 

Vallomás: Ilyen helyzetekben az egyszerűbb megoldásokat jobban kedvelem. A képen látható skót krémes is házi krémes krémporral készült.

Skót krémes/Fotó: Myreille

A skót krémes olyan, mint egy édes, pillekönnyű felhő. Nincs ropogás, nincs vastag krém, csak falatnyi, habkönnyű, vaníliás légiesség.  – Skót krémes/Fotó: Myreille

 

Összegzés
recipe image
Recept
Skót krémes
Szerző
Dátum
Idő

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra