A skót krémes olyan, mint egy édes, pillekönnyű felhő. Nincs ropogás, nincs vastag krém, csak falatnyi, habkönnyű, vaníliás légiesség.
Mostanság sokat beszélgetünk anyuval a múltról. Ezerszer hallott és teljesen új történetek bukkannak elő. Az egyik ilyen beszélgetésünk során jött elő a mama nagyon finom skót krémese. Én nem emlékszem rá, de anya olyan élénken emlékezett rá, hogy nem volt bonyolult összerakni és elkészíteni. A szalalkális tésztához a hatlapos jól bevált receptje volt az alap, a krém pedig hagyományos krémes krém.
Skót krémes recept
A szalalkális tészta
Hozzávalók: 150 g liszt (BL55) 150 g rétesliszt 50 g cukor 1 csomag vaníliás cukor 7-8 g (egy fél csomag) szalalkáli 1 tojás 50 olvasztott vaj 0,5 dl tej
Először összekeverem a lisztet, a réteslisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot és a szalakálit, majd hozzáöntöm a tojást, az olvasztott vajat és a tejet. Alaposan elkeverem, majd gyorsan tésztává gyúrom.
A sütőt előmelegítem: 180℃ alsó-felső sütés, légkeverés.
Két sütőapírra átrajzolom a 40×30 cm-es tepsim alját. A tésztát két cipóra osztom, majd a sütőpapíron enyhén lisztezve az előrajzolt méretre nyújtom. A tészta nagyon vékony lesz és éppen akkor jó, ha nagyon vékony.
A meleg sütőben 4-6 perc alatt egy nagyobb tepsiben megsütöm a lapokat. Sütés közben a tészta megemelkedik. (És a szalakáli miatt büdös lesz, de az a tésztán nem érezhető.)
A sütőpapíron hagyom kihűlni a lapokat.
A krémes krém
Az egyszerű verzió: 1 liter tejet összekeverek 1 csomag házi krémes krémporral. A kevésbé édes krémport használom.
Az egyik kisült lapot megmozgatom a sütőpapíron, majd sütőpapírral együtt a 30×40 centis tepsibe teszem.
Megkenem a krémmel.
Óvatosan ráteszem a másik lapot. Nagyon finoman rányomkodom és tepsivel együtt legalább 1 órára a hűtőbe teszem.
Mielőtt felvágnám megszórom a tetejét porcukorral.
Megjegyzés: Ez egy nagyon enyhén édes verzió, nekem és nekünk éppen finom, de talán sokaknak nem elég édes.
A bonyolult verzió:
A főzött házi krémes krém
Gyerekkorom óta így főzzük a házi krémes krémjét anyával:
Hozzávalók: 1 l tej 5 tojás 5-7 evőkanál cukor 1 csomag vaníliás cukor 3 evőkanál liszt
A tojásokat szétválasztom. A sárgát habosra keverem a 3-5 evőkanál cukorral, majd hozzáadom a tisztet. Simára keverem
Hozzáadok nagyjából 1 dl tejet és simára keverem. Ezután hozzáadom a többi tejet is.
Állandóan kevergetve felforralom.
Közben robotgépben habosra verem a tojásfehérjét. Amikor a tojásfehérje elkezd habosodni 2 evőkanál cukrot teszek bele és kemény habbá verem.
Amikor a tejes-tojássárgás krém puffog, apránként elkezdem hozzáadni a tojásfehérjét. Alacsony hőfokon, így is főzöm. Jó lábas kell hozzá és állandó kevergetés, hogy ne égjen le és szét se válljon.
Amikor langyosra hűlt a krém, betöltem a kisült, kihűlt lapok közé. 1-2 óra a hűtőben, porcukrozás és lehet enni.
Vallomás: Ilyen helyzetekben az egyszerűbb megoldásokat jobban kedvelem. A képen látható skót krémes is házi krémes krémporral készült.