A legfinomabb vajkaramella! Nem ragad, nem nyúlik, nem morzsolódik, viszony puha és selymesen krémes.
Vajkaramella
Hozzávalók: 500 g sűrített tej 500 g kristálycukor 150 g vaj 1/2 teáskanál vanília kivonat (vagy vanília aroma)
Lábasba öntöm a sűrített tejet, a kristálycukrot és a felkockázott vajat.
Közepes lábast érdemes választani, mert a keverék majd bugyog és habzik, könnyebb a dolgunk, ha azon már nem kell aggódni, hogy kifut.
Közepes hőfokon, állandó kevergetés mellett a keveréket felforralom és minimum 20-25 percig főzöm. Amikor már aranybarna és sűrű, keverésnél látszik az edény alja, még 5 percig főzni és kevergetni kell.
Állagpróbát úgy lehet csinálni, hogy egy kis tálba hideg vizet engedünk és belecseppentjük a forró keveréket, ha összeáll és pici golyót tudunk belőle formázni, akkor 1-2 perc főzés után levehetjük a tűzről.
5 perc pihentetés következik. Ezalatt egy kb. 20×30 centis formát ki kell bélelni sütőpapírral (alját és az oldalát), majd vékonyan át kell kenni olajjal.
Ezután gépi habverővel átkeverem a masszát, hozzáöntöm a vanília kivonatot, majd 5 percig keverni kell a masszát, amíg kicsit kifehéredik és vastag, sűrű krémmé válik. Ezt a krémet kell beletölteni, nyomkodni a sütőpapírral bélelt, kiolajozott formába. Nagyjából 3 óra alatt kihűl a konyhapulton és lehet kockázni.
Dióval, mandulával, csoki chips-szel, sóvirággal is meg lehet szórni a tetejét és tovább ízesíteni, de már így, önmagában is tökéletes. (Értsd: Botrányosan finom!)