Elképzeltem a tökéletes sárgabarackos sütit: legyen könnyű a tésztája, legyen benne mandula, jó sok mandula és persze, jó sok sárgabarack is. (És persze, ne kelljen vele sokat vacakolni!)
Legalább fél éve őrizgetem az utolsó üveg mandulát, hogy a sárgabarack-szezonban sárgabarackos-mandulát sütit süssek. Tulajdonképpen fél éve vágyom erre a sütire és megérte a várokozás, mert éppen olyan finom lett, mint képzeltem.
Sárgabarackos-mandulás pite
Hozzávalók: 20 dkg vaj (vagy margarin) 4 tojás 15 dkg cukor 30 dkg liszt kb. 20 dkg durvára vágott mandula 1 dl szódavíz 1 csomag sütőpor 15 db (kemény) sárgabarack késhegynyi vaníliapor
Két megjegyzés a hozzávalókhoz:
- Nekem 23 dkg lett a mandula a pucolás után.
- Félérett sárgabarackokat kell a sütibe tenni, mert azok nem olyan lédúsak és nem áztatják szét a tésztát.
A vajat a cukorral simára keverem, majd belekeverem a tojásokat és a szódavizet. Ezután hozzáadom a lisztet, a mandula kétharmadát és a sütőport, és összekeverem. Nem kell simára dolgozni, csak olyan rusztikusan vegyüljön el minden.
A maradék mandulából 1 evőkanálnyit egy forró serpenyőben megpirítok.
Sütőpapírral bélelem a tepsit, és beleöntöm a masszát és elsimítom. A tetejére rászórom a maradék mandulát. Kivéve azt az egy evőkanálnyit, amit megpirítottam.
A mandulával szórt pite tetejére felezett sárgabarackokat ültetek (6 sorba, minden sorba 5 felezett sárgabarackot).
180 fokra előmelegített (alsó-felső sütés, légkeverés) sütőben 45 percig sütöm.
A végén a süti tetejét megszórom a pirított mandulával.
Jegyzet: Legközelebb, ha megint saját mandulából készítem, akkor előtte az egészet érdemes megpirítani, hogy ropogósabb és aromásabb legyen. (Bár, így is elképesztően finom volt, de talán azzal még lehet rajta fokozni…)