Csokis tészta, sárgabaracklekvár és még több csoki. A klasszikus Sacher-torta most kicsit másként, talán finomabban is, mintha az eredeti receptúra szerint készült volna.
Eretnekségnek tűnik, de az az igazság, hogy a Sacher-torta a helyes kis fa dobozokban nagyon szép, de elég száraz sütemény. Ha kávé mellé kísérő, még előnyös is ez a tulajdonsága, de önmagában nem a legnagyobb erény. Persze, nem nagy dolgokat kell változtatni, hiszen az már egy másik műfaj lenne, ráadásul a csoki-csoki-sárgabarack tökéletes hármas. Arra jutottam, hogy a csokimázat kell ganache-ra cserlélni és a Saher-torta tényleg a világ legjobb csokoládés tortája lesz.
Sacher-torta recept
Hozzávalók (26 centis, kerek formához) 4 tojás 1 tábla étcsokoládé (legalább 45% kakaóvajjal) 6 dkg vaj 12 dkg cukor 1 csomag vaníliás cukor 40 dkg liszt 1/2 teáskanál szódabikarbóna 2 dl tej
A vajat az étcsokival megolvasztom, hozzákeverem a cukrot, vaníliás cukort, majd egyenként a tojásokat és jó habosra keverem. Mehet bele a tej, majd alapos elkeverés után a liszt és a szódabikarbóna.
Kivajazott tortaformában 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy megsült-e a tészta.
Hagyom kihűlni a tésztát.
Közben elkszítem a ganache-t
20 dkg étcsokoládé (legalább 45% kakaóvajjal) 2 dl tejszín
A tejszínt megmelegítem, de nem forralom, majd belekeverem az étcsokit és addig keverem, amíg sima krém lesz. Hagyom kihűlni, majd 30 percre hűtőbe is teszem. Azért kell a ganache-t hűtőbe tenni, hogy egész szilárd állaga legyen, különben nem lehet bevonni vele a tortát.
A torta
A kihűlt tortát elfelezem és a közepét megkenem sárgabaracklekvárral. Összeillesztem a tortát, majd kívül megkenem a ganache-sal.
Ui: A tortát Dani 5. szülinapjára sütöttem, egészen pontosan Danival együtt sütöttük és díszítettük. Nekünk nagyon ízlett!