Sok gyümölcs, kevés tészta és ha akad otthon egy gombóc vanília fagyi, akkor egy francia cukrászdában érezhetjük magunkat.
Hozzávalók: 6 db körte 20 dkg liszt 15 dkg dió 12 dkg vaj 10 dkg + 2 evőkanál cukor 1/4 teáskanál vaníliaőrlemény (vagy 1 zacskó vaníliás cukor) 1 tojás 1 citrom reszelt héj A diót megdarálom, majd a liszttel, vajjal, cukorral, vaníliával, reszelt citromhéjjal és tojással omlós tésztát gyúrok belőle. Akkora sütőpapírt szakítok le, amelyik a sütőtepsin 3-4 centivel túllóg és akkorára nyújtom a tésztát, ami a papírt nagyjából befedi. A tésztát sütőpapírral együtt a tepsibe teszem és felszeletelem a körtét és elrendezem a tésztán. Engem nem zavar a körte héja, de aki elegánsabb, fehérebb tortát szeretne, hámozza meg a körtét és miután felszeleteli, locsolja meg frissen csavart citromlével. A körtét úgy könnyű szépen felrakni, ha a tészta szélétől indulunk. El kell hagyni 3-4 centit a tészta szélétől és jó szorosan, körben – vagy nagyjából körben – kell pakolni az egyforma szeletekre vágott körtét. A következő kör úgy kell rakni, hogy kicsit fedésben legyen az előző sorral, majd a következőt és a közepén a körteszeleteket fel lehet állítani vagy el lehet fektetni. Visszahajtom a tészta széleit és a körtéket megszórom 2 evőkanál cukorral és 180 fokos sütőben 40 percig sütöm.