A new yorki sajttortát nem lehet elrontani és hibázni sem lehet vele. Eperrel, málnával, ribizlivel toronymagasan a kedvencem. Hozzávalók: 1 csomag (250 g) Hobbits keksz 8 dkg vaj 750 g mascarpone 2,5 dl tejszín 4 tojás 1 vanília rúd 1 citrom 15 dkg cukor csipet só 20 dkg ribizli, kevés zselatin Egy 28 cm átmérőjű tortaforma oldalát és alját alufóliával körbetekerem, hogy később ne kelljen sütőt takarítani. A kekszet aprítógépben morzsásra kell darálni, majd összekeverni a nem forró, megolvasztott vajjal. A sütőforma aljára kell nyomkodni és mehet a sütőbe 5-7 percre. Közben elkészítem a krémet. A tojásokat habosra kell keverni a cukorral, majd mehet bele a többi hozzávaló (csipet só, mascarpone, tejszín, reszelt citromhéj, egy kikapart vaníliarúd belseje*) és az egészet simára kell keverni. Nem kell agyonverni, kézi habverővel elkeverhető. A krémet óvatosan a kekszmorzsa alapra kell önteni és 180 fokos sütőben 50 percig sütni. A közepe ekkor még folyékonynak fog tűnni, de nem szabad tovább sütni, mert akkor kiszárad. Ha a sajttorta hűlt már legalább 3 órát, rá lehet tenni a gyümölcsöket és egy kis zselatinnal átkenni, hogy a ribizliszemek ne guruljanak el. Hűtőben legalább egy éjszakát pihennie kell, hogy a krém tökéletes legyen. A cheesecake-et érdemes az utolsó pillanatig a hűtőben tartani és mielőtt leveszem a tortaformát, körbevágom a forma szélénél. Eperrel vagy málnával is isteni, de akkor a gyümölcsöket szósz formájában szoktam a torta mellé tálalni. 10 dkg epret (vagy málnát) felfőzök 1-2 evőkanál cukorral, mixerrel pépesítem és belekeverem a friss gyümölcsöket, de azokat már nem töröm össze.
*Nem szoktam kidobni a vanília rudak maradékát sem, hanem egy cukorral teli üvegbe tetszem, néha rázogatom és amikor nincs itthon vanília, akkor van vaníliás cukor. Sőt, a cukorban kiszárad vaníliákat bele szoktam főzni vanília sodóba, tejberizsbe és csak akkor, amikor kiadták utolsó leheletük is, mehetnek a kukába.