term ID:
parent cat ID:49
parent cat ID 1:3
post ID:44580
category_3 #e62e2e

Recept a nagyimtól: a világ legjobb kókuszkockája

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Recept a nagyimtól: a világ legjobb kókuszkockája

Myreille - Publikálva:

A kókuszkocka megunhatatlan retro süti. A kókuszkocka receptjét nagymamámtól örököltem és ennél finomabb kókuszkockát még nem ettem.

Kókuszkocka nagymamám receptje szerint (Fotó: Myreille)

Kókuszkocka nagymamám receptje szerint (Fotó: Myreille)

A családi kókuszkocka recept

Évek óta őrzök egy megsárgult, pecsétes, szakadt lapot, amit a nagymamámtól örököltem és amin a kókuszkocka receptje olvasható. Legalább 40 éves recept, de ennél finomabb kókuszkockát még nem ettem.

Arra nem emlékszem, hogy a nagymamám kókuszkockát sütött volna – csak a buktákról őrzök emléket, aminek a két végén sohasem volt elég lekvár -, viszont anyukámmal kisiskolásként minden teadélutánra kókuszkockát sütöttük. Persze a mama receptje szerint és együtt mártogattuk, forgattuk. Emlékszem a tányérra, amiben a kókuszreszelék volt, és emlékszem a megsült tészta színére és ízére is. Szerettem “meztelenül” is vagy csokiba tunkolva.

Nagymamám recepje (Fotó: Myreille)

Nagymamám receptje, öregebb, mint én. (Fotó: Myreille)

 

Kókuszkocka: Egy falat gyerekkor (Fotó: Myreille)

Kókuszkocka: Egy falat gyerekkor (Fotó: Myreille)

Kókuszkocka recept

Hozzávalók: A tészta: 30 dkg cukor 4,5 dkg margarin 2 tojás 3 evőkanál langyos méz 42 dkg liszt 1 kávéskanál szódapor 2,5 dl tej

A margarint simára kevertem a cukorral, majd hozzáadtam a tojásokat és a mézet. Nagyvonalúan a masszához kevertem a lisztet és 1/2 kávéskanál szódabikarbónát – egy kiskanálnyit nagyon soknak találtam – majd beleöntöttem a tejet és simára kevertem.

Sütőpapírral bélelt 30×40-es tepsibe öntöttem és előmelegített sütőben 190 fokon, légkeveréssel 20 perc alatt készre sütöttem.

Hagytam teljesen kihűlni, majd vékonyan körbevágtam a tésztát és kétfalatnyi darabokra (kb. 2×4 centis darabokra) vágtam a tésztát.

Kókuszkocka máz

22 dkg margarin 25 dkg cukor 4 dkg kakaó (holland kakaót használtam) 4 evőkanál tej 5 evőkanál rum 1 csomag kókuszreszelék

Egy lábasban összemelegítettem, majd 5 percig forraltam a hozzávalókat (kivéve a kókusz), majd 5 percig hűlni hagytam a csokikrémet.

Ezután a feldarabolt tésztát egyesével csokiba, majd kókuszba forgattam.

A tészta nem ázott át túlságosan, és a méztől különleges az íze és tökéletes a sűrűsége. A csokiban pedig érezni lehet a kakaó és a rum ízét is és mindkettő remekül harmonizál a kókusszal. Szóval tökéletes.

A tészta nem ázott át túlságosan, és a méztől különleges az íze és tökéletes a sűrűsége. A csokiban pedig érezni lehet a kakaó és a rum ízét is és mindkettő remekül harmonizál a kókusszal. Szóval tökéletes.


Összegzés
recipe image
Recept
Recept a nagyimtól: a világ legjobb kókuszkockája
Szerző
Dátum
Előkészítés
Sütés/Főzés
Idő

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra