A kókuszkocka megunhatatlan retro süti. A kókuszkocka receptjét nagymamámtól örököltem és ennél finomabb kókuszkockát még nem ettem.
A családi kókuszkocka recept
Évek óta őrzök egy megsárgult, pecsétes, szakadt lapot, amit a nagymamámtól örököltem és amin a kókuszkocka receptje olvasható. Legalább 40 éves recept, de ennél finomabb kókuszkockát még nem ettem.
Arra nem emlékszem, hogy a nagymamám kókuszkockát sütött volna – csak a buktákról őrzök emléket, aminek a két végén sohasem volt elég lekvár -, viszont anyukámmal kisiskolásként minden teadélutánra kókuszkockát sütöttük. Persze a mama receptje szerint és együtt mártogattuk, forgattuk. Emlékszem a tányérra, amiben a kókuszreszelék volt, és emlékszem a megsült tészta színére és ízére is. Szerettem “meztelenül” is vagy csokiba tunkolva.
Kókuszkocka recept
Hozzávalók: A tészta: 30 dkg cukor 4,5 dkg margarin 2 tojás 3 evőkanál langyos méz 42 dkg liszt 1 kávéskanál szódapor 2,5 dl tej
A margarint simára kevertem a cukorral, majd hozzáadtam a tojásokat és a mézet. Nagyvonalúan a masszához kevertem a lisztet és 1/2 kávéskanál szódabikarbónát – egy kiskanálnyit nagyon soknak találtam – majd beleöntöttem a tejet és simára kevertem.
Sütőpapírral bélelt 30×40-es tepsibe öntöttem és előmelegített sütőben 190 fokon, légkeveréssel 20 perc alatt készre sütöttem.
Hagytam teljesen kihűlni, majd vékonyan körbevágtam a tésztát és kétfalatnyi darabokra (kb. 2×4 centis darabokra) vágtam a tésztát.
Kókuszkocka máz
22 dkg margarin 25 dkg cukor 4 dkg kakaó (holland kakaót használtam) 4 evőkanál tej 5 evőkanál rum 1 csomag kókuszreszelék
Egy lábasban összemelegítettem, majd 5 percig forraltam a hozzávalókat (kivéve a kókusz), majd 5 percig hűlni hagytam a csokikrémet.
Ezután a feldarabolt tésztát egyesével csokiba, majd kókuszba forgattam.
7+1 rendhagyó karácsonyi sütemény
Hagyomány vagy családi kedvencek? Mit süthetünk karácsonykor bejgli helyett vagy bejgli mellé?