Maradt 4 evőkanál pörkölt, és eszembe jutott London valamint a Covent Garden, ahol a járda szélén ütünk és calzone-t lettünk. Előre tisztázni szeretném, hogy fogalmam sincs, hogyan kell klasszikus calzone-t sütni, viszont olyan kedvező együttállás mellett vettem észre, hogy csupán 4 evőkanál pörkölt maradt – hűtőmanók, azok tehetnek a dologról -, amikor a kiflitésztát már meggyúrta a gép. Adta magát, hogy az összedarabolt pörköltet a kelt tésztába töltsem és úgy süssem meg. Az eredmény isteni, és nagyon hasonlít ahhoz a calzone-hoz, amit Londonban ettem.
Hozzávalók: A tésztához (12 darabhoz): 45 dkg búzaliszt 2,8 dl víz 1 evőkanál méz 2 dkg élesztő (egy fél kocka élesztő) negyed teáskanál csipet só A langyos vízben elkeverem a mézet és az élesztőt, azaz felfuttatom. A kimért hozzávalókat és a felfuttatott élesztőt a kenyérsütőgépbe öntöm és tésztává dagasztatom, majd kelni hagyom. (Nekem most annyi töltelékem volt, hogy csak 6 db calzone-t sütöttem, amihez a kelt tészta felét használtam fel, a másik feléből pedig 8 kiflit sütöttem.) Kenyérsütő nélkül a hozzávalókból tésztát kell gyúrni és legalább fél órát pihentetni. Töltelék: 4 evőkanál pörkölt 1 gerezd zúzott fokhagyma tetejére 5 dkg reszelt sajt (trappista) Ha lett volna még itthon, akkor mehetett volna a töltelékbe mozzarella, 1-2 paradicsomszelet, főtt kukorica, olívabogyó, gomba esetleg apróra vágott friss rozmaring vagy kakukkfű, mustár, ketchup… A pörkölthúst hidegen apróra vágtam és összekevertem a pörköltszafttal és a zúzott fokhagymával. A tésztát fél centi vastagra nyújtottam, majd hat részre vágtam. A tészta közepére tölteléket halmoztam, majd félbehajtottam a tésztát, a széleit összenyomkodtam, majd próbáltam 1 centi szélesen (csinosan) visszahajtogatni, visszasodorni, hogy töltött zsebeket kapjak. A félhold alakú tésztákat, picit meglapogattam, megszórtam reszelt sajttal és 180 fokos sütőben 25 perc alatt megsütöttem. Addigra a sajt is szépen megpirult és a tészta is átsült.