Gyönyörű a kertünkben a paradicsom, a jalapeno és a vöröshagyma, muszáj volt valami egyszerű, de elképesztően finomat sütnöm ezekből a zöldségekből.
Nem tudom megunni azt az érzést, hogy kimegyek a kertbe és az ebédhez összeszedem a zöldségeket:
Galette tészta
Hozzávalók: 10 dkg vaj (nem margarin, hanem vaj) 20 dkg liszt nagy csipet só kb. 2 evőkanál hideg víz
A puha vajat a több hozzávalóval együtt tálba teszem, és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom. (Liszttől függ, hogy 2 vagy 4 evőkanál víz kell hozzá. Kettővel érdemes kezdeni, ám ha nagyon száraz a tészta, kell még egy kis víz.)
Sütőpapíron vékonyra nyújtom a tésztát, áthúzom egy tepsire, majd a tésztát megpakolom a töltelékkel úgy, hogy a tészta szélén (kb. 5 centis karimát) üresen hagyok.
Paradicsom-jalapeno galette tölteléke
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma 1-2 jalapeno 2 nagyobb ökörszív paradicsom só őrölt fekete bors olíva olaj
A tésztára először a vékony cikkekre vágott hagymát teszem, majd a felkarikázott jalapeno-t, végül pedig a fél centi vastagra szeletelt paradicsomot. Vékonyan meglocsolom olíva olajjal, megsózom, megborsozom és 185 ℃-ra előmelegített (alsó-felső sütés, légkeverés) sütőben 50 perc alatt készre sütöm.
A paradicsomos galette-hez olyan paradicsomot kell választani, amely húsos. Ilyen például az ökörszív és a gyöngyösi paprika formájú paradicsom.