Nem tudom megunni a petrezselyem illatát és ízét. Arra gondoltam, megérdemli, hogy egy quiche-ben főszerepet kapjon.
A tészta: (Még mindig ugyanaz, mint az eddigi quichek-nél. A tészta receptjét érdemes megtanulni, mert utána bármilyen töltelékkel elkészíthető.) 10 dkg vaj (nem lehet margarin, csak rendes vaj, abból is a márkázott a legjobb) 25 dkg liszt 1 tojás sárgája fél deci hideg víz nagy csipet só A vaj papírjával kivajazom a (28 centi átmérőjű) tortaformát, amibe a quichet sütöm. A tészta hozzávalóit egy tálba teszem és pár mozdulattal összegyúrom. Amint összeállt a tészta nem kell tovább gyömöszölni, nem baj, ha nem teljesen sima. Illene hűtőben legalább fél órát pihentetni, de nekem erre sem erőm, se időm nem szokott lenni, így azonnal a formába nyomkodtam úgy, hogy legyen egy 1,5-2 centis pereme. A helyes eljárás az lenne, hogy az ember lánya kinyújtja és úgy teszi a formába, de én ezt is el szoktam lustulni. A tészta puha, könnyű formázni, csak arra kell figyelni, hogy mindenhol egyforma vastagságú legyen a formában. Nagyjából. Bekapcsolom a sütőt (180 fok, semmi légkeverés, olyat nem tud a sütőm) és a tésztát 5-8 percig sütöm, addig amíg mindenhol “kifehéredik”. A nagykönyv szerint sütőgyöngyöt vagy babot kellene tenni a tészta tetejére, hogy ne emelkedjen fel, de én a púpot villával meg szoktam nyomkodni és úgy eltűnik, mintha sohase lett volna. (A technika egyszerű: villával megbököm a púpot, majd a villa hátával kinyomkodom a levegőt és tömörítem a lyukat. Azt hiszem, hogy egy érzékeny lelkületű francia szakács, itt kapna tőlem idegbajt.) A töltelék: 2 db apró (kb. 15 centis) cukkini 2-3 újhagyma (a miénk a kertben már kezd kerekedni, de friss és zamatos, abból csináltam) 1 nagy csokor petrezselyem 2 dl tejszín 0,5 dl tej 2 tojás + a fehérje, ami a tésztából kimaradt só bors 20 dkg feta sajt A hagymát cikkekre vágom és a kifehéredett tésztára szórom, majd ráteszem a felkarikázott cukkinit. A cukkinik tetejére a feta sajtot szeletelem. A sajttal szinte beborítom az egész quiche tetejét. A tojásokat összekeverem a tejjel és a tejszínnel, picit megsózom – de csak óvatosan, hiszen a feta egészen sós -, majd megborsozom, és belekeverem az apróra vágott petrezselymet. A szószt a quiche-re öntöm, majd a 180 fokos sütőben (nagyjából fél óra alatt) készre sütöm. Akkor jó, ha a szósz is megszilárdult a quiche-en, nem folyik, nem remeg, hanem szilárd. Szerintem langyosan és hidegen a legjobb, de most se tudtam megvárni, hogy kihűljön. Viszont a maradék elcsomagolható másnapra. Jobb, mint egy szendvics. Legyél te is quiche rajongó, kövess minket Facebookon is, ahol még több móka és kacagás vár!