A rozmaringos húsgolyó önmagában is nagyon finom, de a paradicsomos-sajtos tésztával igazán remek, tartalmas fogás. Megéri a macerát.
Tészta friss paradicsomból főzött mártással 250 g penne 1 vöröshagyma 3-4 fokhagymagerezd 3-4 pákozdi paradicsom (nagyjából 1 kg) (vagy két doboz paradicsom konzerv) 1 paprika olíva olaj 10-15 dkg trappista sajt só Nagyjából 1 evőkanál olajon meg kell dinsztelni az apróra vágott hagymát és fokhagymát. (Illetve a vöröshagyma negyedét érdemes kivenni, mert az kell a húsgolyóba.) Mehet bele a felkockázott paprika és a meghámozott, felkockázott pákozdi paradicsom, amely nem csak óriásira nő meg, hanem hihetetlenül könnyű meghámozni, mindenféle forró vízbe mártogatás nélkül lejön a héja. Nagyjából 1 órát főzöm, hogy jól besűrűsödjön, majd botmixerrel egynemű mártássá turmixolom. Végül picit megsózom. A tésztát kifőzöm, összekeverem a mártással, majd tányérra szedem a tésztát, megszórom sajttal és néhány rozmaringos húsgolyót teszek a tetejére. Rozmaringos húsgolyók 500 g sertéshús 2 ág friss rozmaring 1 tojás 1 negyed vöröshagyma (pasta szószból elspórolható) 1 kiskanál dijoni mustár 3-4 evőkanál zsemlemorzsa só napraforgó olaj A húst össze kell gyúrni az apróra vágott, friss rozmaringlevelekkel, a tojással, a vöröshagymával, a dijoni mustárral, a sóval és a zsemlemorzsával. A masszából apró golyókat kell formázni (30-35 darab lesz) és forró olajban kisütni. Én szeretem, ha ropogós a húsgolyó, de bele is lehet forgatni a mártásba. A pasta with meatballs kifejezetten macerás étel, de megéri vele küzdeni, mert nagyon finom. Az időzítés úgy a legszerencsésebb, ha először a paradicsomos szószt főzzük meg, majd feltesszük a tésztához a vizet forrni és előkészítjük a tésztát, hogy csak bele kelljen borítani, begyúrjuk a húsgolyókat, golyókat formázunk, és amíg a tészta megfő, ki lehet sütni a golyókat.