Tészta friss paradicsomból főzött mártással
250 g penne
1 vöröshagyma
3-4 fokhagymagerezd
3-4 pákozdi paradicsom (nagyjából 1 kg) (vagy két doboz paradicsom konzerv)
1 paprika
olíva olaj
10-15 dkg trappista sajt
só
Nagyjából 1 evőkanál olajon meg kell dinsztelni az apróra vágott hagymát és fokhagymát. (Illetve a vöröshagyma negyedét érdemes kivenni, mert az kell a húsgolyóba.) Mehet bele a felkockázott paprika és a meghámozott, felkockázott pákozdi paradicsom, amely nem csak óriásira nő meg, hanem hihetetlenül könnyű meghámozni, mindenféle forró vízbe mártogatás nélkül lejön a héja.
Nagyjából 1 órát főzöm, hogy jól besűrűsödjön, majd botmixerrel egynemű mártássá turmixolom. Végül picit megsózom.
A tésztát kifőzöm, összekeverem a mártással, majd tányérra szedem a tésztát, megszórom sajttal és néhány rozmaringos húsgolyót teszek a tetejére.
Rozmaringos húsgolyók
500 g sertéshús
2 ág friss rozmaring
1 tojás
1 negyed vöröshagyma (pasta szószból elspórolható)
1 kiskanál dijoni mustár
3-4 evőkanál zsemlemorzsa
só
napraforgó olaj
A húst össze kell gyúrni az apróra vágott, friss rozmaringlevelekkel, a tojással, a vöröshagymával, a dijoni mustárral, a sóval és a zsemlemorzsával. A masszából apró golyókat kell formázni (30-35 darab lesz) és forró olajban kisütni.
Én szeretem, ha ropogós a húsgolyó, de bele is lehet forgatni a mártásba.
Pasta with meatballs (Fotó: Myreille)
A pasta with meatballs kifejezetten macerás étel, de megéri vele küzdeni, mert nagyon finom. Az időzítés úgy a legszerencsésebb, ha először a paradicsomos szószt főzzük meg, majd feltesszük a tésztához a vizet forrni és előkészítjük a tésztát, hogy csak bele kelljen borítani, begyúrjuk a húsgolyókat, golyókat formázunk, és amíg a tészta megfő, ki lehet sütni a golyókat.