Annyira imádom a rakott padlizsánt (parmigiana di melanzane-t), hogy egyszerű (húsmentes) és gazdag (húsos) változatban is készítem. (És mindkettőt imádom.)
Gazdag (húsos) rakott padlizsán (parmigiana di melanzane)
Hozzávalók: 3-4 padlizsán 5 dkg parmezán vagy pecorino (le kell reszelni) 450 g passzírozott paradicsom 4-5 gerezd fokhagyma 20 dkg darált sertéshús 3 dl tej olíva olaj 1 evőkanál liszt 1 evőkanál vaj 1 fej vöröshagyma friss vagy szárított bazsalikom só bors
A padlizsánok zöld végét levágom, majd hosszában 1 centis szeletekre vágom. Sütőlapra fektetem, megkenem olíva olajjal, megszórom sóval és borssal, majd 220 fokos sütőben 25 perc alatt megsütöm.
A vöröshagymát apróra vágom, megpirítom olíva olajon, majd ráteszem a húst, amit fehéredésig kevergetek. Sózom, borsozom és kevés vízzel fedő alatt puhára főzöm. Hozzáöntöm a passzírozott paradicsomot, megszórom bazsalikommal és 5 perc alatt összefőzöm.
1 evőkanál vajat megolvasztok, beleszórok 1 evőkanál lisztet, átsütöm és felöntöm 3 dl tejjel. Felforralom, majd leveszem a tűzről, sózom és belekeverek 4-5 gerezd zúzott fokhagymát és a sajt 2/3-át.
Tűzálló tálat vékonyan kiolajozok, teszek az aljára egy kevés paradicsomos húst, majd teszek egy réteg padlizsánt, egy réteg fokhagymás-sajtos besamelt, majd paradicsomos szószt, és így rétegzem. Az utolsó rétegnél a maradék sajttal megszórom.
190 fokos sütőben 30 perc alatt összesütöm.
Egyszerű (húsmentes) rakott padlizsán (parmigiana di melanzane)
Hozzávalók: 3-4 padlizsán 5 dkg parmezán vagy pecorino (le kell reszelni) 450 g passzírozott paradicsom 4-5 gerezd fokhagyma 3 dl tej olíva olaj 1 evőkanál liszt 1 evőkanál vaj friss vagy szárított bazsalikom só bors
A padlizsánok zöld végét levágom, majd hosszában 1 centis szeletekre vágom. Sütőlapra fektetem, megkenem olíva olajjal, megszórom sóval és borssal, majd 220 fokos sütőben 25 perc alatt megsütöm.
1 evőkanál vajat megolvasztok, beleszórok 1 evőkanál lisztet, átsütöm és felöntöm 3 dl tejjel. Felforralom, majd leveszem a tűzről, sózom és belekeverek 4-5 gerezd zúzott fokhagymát és a sajt 2/3-át.
A passzírozott paradicsomot a dobozában összekeverem kevés sóval és bazsalikommal.
Tűzálló tálat vékonyan kiolajozok, teszek az aljára egy kevés paradicsomszószt, majd teszek egy réteg padlizsánt, egy réteg fokhagymás-sajtos besamelt, majd paradicsomos szószt, és így rétegzem. Az utolsó rétegnél a maradék sajttal megszórom.
190 fokos sütőben 45 perc alatt összesütöm. Ropogós gyökérkenyérrel egyszerűen tökéletes.