Egy kis India félúton a leves és a főzelék között. Hiszed vagy sem, az egész megvan 30 perc alatt és igazi “kamraétel”. A vöröslencse titkos jolly joker, nálam mindig van a kamrapolcon (akárcsak hámozott paradicsom konzerv és hagyma). Nagyjából 20 perc alatt megfő, finom, tápláló és a férfinép is szereti. Egyetlen dolgot szoktam belőle főzni, a paradicsomos vöröslencsét, ami nem más, mint egy nagyon sűrű és tartalmas leves. Bármilyen kenyér illik hozzá, de ha akad a hűtőben egy kis élesztő, akkor a majoránnás lepénykenyér éppen elkészül, amíg a lencse megfő. Paradicsomos vöröslencse Hozzávalók: 300 g vöröslencse 1 fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 1 teáskanál tandori masala (elhagyható) 1 mokkáskanál kurkuma 1 mokkáskanál pirospaprika 1 doboz hámozott paradicsom vagy 1 kis doboz paradicsompüré só olaj A vöröslencsét nem kell beáztatni, azonban háromszor-négyszer átmosom, amíg az apróra vágott hagyma és fokhagyma megdinsztelődik az olajon. Az utolsó vízzel együtt ráöntöm a hagymára – a víz bőven lepje el a lencsét -, beleteszem a fűszereket és a sót, majd felforralom. Addig kell főzni, amíg a lencsék megpuhulnak és szétnyílnak, ekkor beleteszem a paradicsomot. A paradicsomot még a dobozban össze szoktam vágni, így nagyon gyorsan szétesik, a pürével pedig csak annyit kell várni, amíg felforr.

Paradicsomos vöröslencse majoránnás lepénykenyérrel. (Fotó: Myreille)

Paradicsomos vöröslencse majoránnás lepénykenyérrel. (Fotó: Myreille)