Palacsintát sütni rigolyás művelet. Ám, ha van egy jó serpenyő, jó merőkanál és egy jó alaprecept, attól kezdve már egyszerűen gyerekjáték.
Lejegyeztem már a zabpalacsinta, az amerikai palacsinta és az almás palacsinta és a túrós palacsinta receptjét, de az alapreceptet még nem. Az fejben volt és ránézésre ment. Most viszont elérkezett az a pont, amikor Zsombi is nekiállt palacsintát sütni – tehát palacsintát sütni tényleg gyerekjáték, nem mellesleg iszonyú büszke vagyok rá -, így kell egy grammra pontosan kimért recept. Tehát egyik nap palacsintát sütöttem és miközben szemre bekevertem mindent, le is mértem mindent.
Palacsinta alaprecept
15-16 db palacsintához
3 tojás 250 g liszt 350 g tej 150 g szódavíz 25 g olaj 1 evőkanál cukor csipet só
Egy nagy tálban a tojásokat elkeverem a cukorral, 150 ml tejjel, majd hozzáöntöm a lisztet és simára keverem. A trükk annyi, hogy a sűrűbb masszát könnyebb simára keverni, mint a folyékonyat.
A sűrű masszához hozzáöntöm a tejet és óvatosan simára keverem. Nem azért kell óvatosan keverni, mert gyors keverésnél bármi baja lenne a tésztának, hanem azért, hogy ne lötyögjön ki a folyadék. Viszont a jó hír, hogy gyorsan egynemű massza lesz.
Ezután mehet bele a szódavíz. Ha nincs, akkor vízzel vagy tejjel is helyettesíthető.
A tojásos masszához hozzá kell keverni a csipet sót és az olajat, és kész is a palacsintatészta.
A palacsinta sütése
Palacsintát sütni végtelenül egyszerű, ha van egy jó állagú tészta, egy jó palacsintasütő és egy jó méretű merőkanál. De az is tudni kell, hogy melyik főzőlapon és milyen hőfokon kell sütni.
A palacsintasütőt be kell járatni, meg kell ismerni. Lelke van! Én teflon bevonatút használok és ragaszkodom hozzá.
Az első palacsinta előtt néhány csepp olajat ecsettel szétkenek a palacsintasütőbe, így az első palacsinta kicsit “zsírosabb”, de a következő palacsintáknál már nem kell olajozni, elég az az olaj, ami a tésztában van.
A palacsintasütőt mindig forrón kell tartani.
Olyan “lángon” sütöm, amelyik a palacsintasütő aljának a szélét éri és a nagy, de nem a legnagyobb fokozaton.
Azt is ki kell tapasztalni, hogy milyen merőkanállal könnyű a tésztát adagolni. Nekem a Loch Ness-i jött be. Egyrészt az űrtartalma tökéletes, másrészt a kanál alján lábacskák vannak, amivel megáll a tál alján.
Akkor lehet fordítani a palacsintát, amikor a felszínéről a nyers tészták eltűntek. Érdemes megmozgatni a fordítás előtt, úgy könnyebb lesz fordítani.
A másik felét rövidebb idegi kell sütni, éppen csak addig, amíg szép színt kap.
A palacsinta tölteléke
Lehet házi sárgabaracklekvár, mazsolás túró, kakaó, Nutella, bármi, viszont azt a vonalat képviselem, aki üresen, melegen teszi a palacsintákat az asztalra és mindenki a saját tányérját kedve szerint tölti meg a saját palacsintáját.
A legjobb cukrozott, instant kakaópor házilag készül
Nálunk nagy mennyiségben fogy a kakaó. Rájöttünk, hogyan lehet jó minőségű cukrozott, “instant” kakaóporunk olcsón. Csak két hozzávaló!