A paella jellegzetes ízvilágát a többféle hús, a rizs, a zöldségek és a fűszerek adják. Sárgára a sáfrány színezi. Otthon is könnyen elkészíthető!
A kedvenc paellámat a férjem készíti, de megszereztem a receptet. Sokat kell darabolni és figyelni kell az időzítésre, de egyébként egy nagyon egyszerű, rizses egytálétel sokféle hússal.
Paella recept
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma 4 gerezd fokhagyma 1 evőkanál olívaolaj 40 dkg sertéscomb 30 dkg csirkemell 10 dkg (fagyasztott) zöldborsó 1 db piros húsú paprika (Kápia vagy Kaliforniai) 3 db paradicsom 1 (2,5 dl-es) bögre rizs 1/4 teáskanál kurkuma csipetnyi sáfrány 50 dkg (fagyasztott) tenger gyümölcsei (rák, kagyló, polip, tintahal, tengeri hal vegyesen) só olívaolaj
Kell egy nagy serpenyő fedővel.
Ki kell mérni 2 bögre vizet, azzal a bögrével, amivel a rizst mérjük majd, és a vízbe be kell áztatni a sáfrányt.
A sertéscombot és a csirkemellett fel kell kockázni. Kisebb kockák kellenek, mit a pörkölthöz, kb. 1.5×1,5 centisek, és a húsokat külön-külön tálkákba kell tenni. A hagymát és a fokhagymát apróra kell vágni.
Olívaolajon először le kell dinsztelni a hagymát és a fokhagymát, majd rá lehet tenni a sertéshúst és 13-15 percig párolni-sütni kell. Ezután mehet bele a csirkemell és a zöldborsó. Meg kell alaposan sózni, majd további 10-13 percig kell párolni, sütni.
Ezután mehet bele az apróra kockázott paprika, majd a meghámozott, kimagozott, felkockázott paradicsom valamint a rizs és a kurkuma. Néhányszor át kell keverni az egészet, majd nyakon kell önteni a sáfrányos vízzel. Még egyszer alaposan meg kell keverni, ám többet kevergetni nem szabad! Az ételt 10 percig kell fedő alatt párolni, majd a rizs tetejére kell tenni a fagyasztott tenger gyümölcseit és további 10-12 percig párolni.
Én először azt hittem, hogy ennyi hús sok egy rizses ételbe, de nem, ezek tökéletes arányok. Ennyi hús kell bele. Sőt, ünnepnapokon még több tengeri herkentyűt teszünk bele és gyakran a karácsonyi halas étel is paella nálunk.
A gyerekeim (a kisebbik 2 éves, a nagyobbik 4 éves) szintén nagy paella rajongók, legutóbb a nagyobbik kért “sárga rizst rákkal” (értsd: paellát) vasárnapi ebédre, de szerintük rákból nem lehet bele túl sokat tenni.