Két variáció padlizsánkrémre: a majonézes-fokhagymás és marokkói ihletésű. Bármelyik készül, pillanatok alatt elfogy. Majonézes-fokhagymás padlizsánkrém Hozzávalók: 1 kg (kb. 3 közepes) padlizsán 1 tojássárga 0,6-0,8 dl olaj (napraforgó vagy repce) 3 gerezd fokhagyma 2 evőkanál tejföl 1 evőkanál mustár negyed citrom leve só bors A padlizsánok szárát levágom, negyedelem és kockákra vágom. Egy üvegtálba pakolom és 17 percre, maximális teljesítményre beteszem a mikróba. (Nincs türelmem sütögetni, pucolni és egyebek, viszont a mikró után is igen finom a végeredmény.) A tojássárgát elkeverem a mustárral, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáöntöm az olajat. Apránként adagolom az olajat. (Igen, ilyen egyszerű házi majonézt csinálni.) A padlizsánokat forrón a megpucolt fokhagymákkal együtt botmixerrel pépesítem, megsózom, megborsozom, belekeverem a citromlevet és állni hagyom. Amikor kihűlt belekeverem a tejfölt és a majonézt. Olykor kevés pirospaprikát és/vagy szezámmagot is keverek bele. Marokkói stílusú padlizsánkrém, azaz majdnem zaalouk Hozzávalók: 1 kg (kb. 3 közepes) padlizsán 1 nagy fej vöröshagyma olaj 3 gerezd fokhagyma negyed citrom leve nagy csokor petrezselyem só bors A padlizsánt felkockázom és 17 percre,. maximális teljesítményen mikróba teszem. Közben a hagymát és a fokhagymát apró kockára vágom és kevés olajon aranybarnára pirítom. A padlizsánra ráöntöm a hagymát az olajjal együtt, meglocsolom citromlével, sózom, borsozom, beleteszem a petrezselyem levelét és az egészet pépesítem. Ha van itthon koriander, akkor egy kisebb csokrot abból is szoktam mellé tenni. Mivel ebben a receptben semmi sem lazítja a padlizsánt, sokkal vastagabb, mint a majonézes változat.