Tésztát gyúrni és felvágni tésztakészítő gép nélkül se bonyolult, sodrófa és görgős pizzavágó kell hozzá. Utána pedig meg kell adni a tésztának, ami jár neki: zsíros túró és pirított szalonna. A túrós tészta az egyik kedvenc ételem és talán ezt főzöm a leggyakrabban is. Sósan, pirított szalonnával, sok túróval és tejföllel annyira jó, hogy jobbá csak frissen gyúrt tésztával lehet tenni. Mivel belejöttem a tészta készítésbe, ezért most kocka tésztát csináltam. Azért nem csusza tésztát – lehetett volna túrós csusza, a klasszikus -, mert ahhoz ki kellett volna szárítani a tésztát és úgy feltördelni – ez is gyerekkori emlék -, ám én frissen akartam kifőzni a tésztát. Elképesztően jó lett és sokkal rövidebb ideig tartott, mint gondoltam. Minden az időzítésen múlik. Először a szalonnát kell zsírjára sütni és (tisztességesen) megpirítani, majd kb. 8 liter vizet feltettem forralni és közben meggyúrtam és felvágtam a tésztát. Hozzávalók 3-4 személyre: 30 dkg liszt 1 tojás 1 dl víz só 25-35 dkg tehéntúró 1 pohár tejföl 15 dkg apró kockára vágott szalonna A lisztből, tojásból és vízből tésztát gyúrtam. (Nnem volt nagy kaland, ugyanúgy kell, mint a széles metélt tésztáját.) A hozzávalókat egy tálba mértem, először villával összekevertem, majd addig gyúrtam, amíg a tészta selymes állagot kapott és lejött a kezemről, majd nagyon vékonyra nyújtottam. Nyújtás közben a tésztát újra és újra alá kell lisztezni, illetve kevés liszttel át kell dörzsölni, hogy ne tapadjon. Akkor jó, ha a nyújtás során végig csúszkáltatni lehet a deszkán. Ezt a tésztaadagot egy 50 x 100 centi (nem, nem elírás, tényleg ilyen nagy) nagyjából téglalappá kell nyújtani. A görgős pizzavágóval először felcsíkoztam, majd felkockáztam a tésztát. (Hihetetlenül gyorsan ment.) Nem vagyok ügyes, nem lettek szabvány kockák, de nagyjából egyformák voltak.
A felkockázott tésztát sós, lobogó vízbe tettem és újraforrástól számított 2 percig főztem. (A friss tésztát nagyon rövid ideig kell főzni 2-3 perc bőven elég. Vigyázat, könnyű elfőzni! Kóstolni kell!) A leszűrt tésztát a szalonnához borítottam és alaposan átforgattam. (Nem, nem mostam le, szerintem nem kell.) Muszáj alaposnak lenni, mert a szalonna zsírja nélkül könnyen összeragadhat a tészta. Ezután tányérra szedtük a tésztát, meglocsoltuk tejföllel, tettünk rá túrót és már lehetett is enni. Én mostanában még kicsit meg is szoktam sózni, de sózásra senkit se biztatok…