Fűszeres édesség reggelire, uzsonnára vagy desszertnek: a fahéj, a vanília, az alma és a karamell a lágy kelt tésztában a hűvösebb őszi napokat is megszépíti.
Újra itt az almavaj szezonja, érdemes betárazni belőle (és körtéből is elkészíteni), mert nem csak vajas kalácsra kenve jó, hanem sütemények töltelékeként is. A tavaszi medvehagymás kifli alapja most őszbe csavarodik, a krémsajt a fűszeres gyümölcskrémmel kombinálva nem túl tolakodó, tökéletes ízhatást eredményez, a habot a tortán pedig ez esetben a lágy karamellcsíkok hozzák. Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt 2,8 dl víz 2 dkg élesztő 1 evőkanál cukor nagy csipet só A töltelékhez: almavaj mascarpone vagy bármilyen natúr krémsajt ízlés szerint cukor A tetejére: 1 tojás 2 teáskanál almavajjal elkeverve A díszítéshez: omlós karamella (akár házi verzióban is) A megkelt tésztából 4 darab vékony, kb. 30 centis kört nyújtok. Egy tésztalapot megkenek a kb. 6:2 arányban bekevert almavajas krémsajttal (az almavajból kell több), majd befedem a másik körrel; ugyanez történik a másik két tésztalappal is. 8 vagy 16 cikkelyre vágom (a 16 darabosból igazi egyfalatos finomságok lesznek, a 8 cikkelyesből normál péksütemény méretű kiflik), a külső szélektől feltekerem. Megkenem a tetejüket az almavajjal kevert tojással, és 180 fokon 12-15 percig sütöm. Ha kicsit kihűlt, megszórom vaníliás cukorral kevert porcukorral. A puha karamellát közben vízgőz fölött egy tálban megolvasztom, pici vajat keverek hozzá, és ha elérte a megfelelő állagot, vékony csíkokban rácsorgatom a kiflikre.