A lakodalmakból ismert diós kosárka született újjá a konyhámban kevesebb tésztával, több dióval diós pite formájában.
Összesített lista kamrapolc ellenőrzéshez vagy bevásárló listához, ha diós pitét szeretnél sütni és enni: 25 dkg liszt 10 dkg vaj 25 dkg darált dió 4 tojás kb. 14 dkg cukor 3 evőkanál sárgabarack lekvár só
Házi diós pite
Hozzávalók a diós pite tésztájához:
25 dkg liszt 3 evőkanál cukor csipet só 10 dkg vaj 4 tojás sárgája 2 evőkanál hideg víz
A hozzávalókat tálba teszem és tésztát gyúrok belőle. Lehet kézzel is, de jobban szeretem robotgéppel készíteni, mert úgy nem olvad meg a kezem melegétől a vaj.
Nagyjából 28 centi átmérőjű tésztakoronggá nyújtom a tésztát és kibélelek vele egy 26 centis (pite)formát.
Amíg elkészítem a tölteléket, a tészta pihen.
Hozzávalók a diós pite töltelékéhez:
25 dkg darált dió 4 evőkanál cukor 4 tojásfehérje (ami a diós pite tésztájából “kimaradt”) csipet só 3 evőkanál sárgabarack lekvár
(A sütőt bekapcsolom 185 (Celsius) fokra, légkeveréssel, hogy mire összerakom a diós piét, már forró legyen.)
A tojásfehérjéket a csipet sóval kicsit felverem, majd beleteszem a cukrot és kemény habbá verem. Ezután belekeverem a darált diót.
A tésztát megkenem lekvárral majd ráhalmozom a diós habot.
A sütit betolom a sütőbe és 45 perc alatt készre sütöm.
Fogalmam sincs, hogy meddig tartható el, mert nálunk túl gyorsan elfogyott…