A világ legegyszerűbb süteménye, de én nem tudok ráunni házi készítésű, omlós linzerkarikára. Dobozban több napig eltartható, ha előbb el nem fogy…
Hozzávalók kb. 36 linzerkarikához 15 dkg margarin (vagy vaj) 20 dkg + 2 evőkanál cukor 20 g vaníliás cukor 1 tojás+1 tojás 1 evőkanál tejföl 50 dkg liszt 1/2 csomag sütőpor 1/4 teáskanál szódabikarbóna pár evőkanál sárgabaracklekvár (vagy ha van, akkor savanykás feketeribizli- vagy málnalekvár) A margarint habosra keverem a cukorral és a vaníliás cukorral. Beleteszem a tojást, a tejfölt és 5-6 dkg lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát és simára keverem. Ezután három adagban adom hozzá a lisztet. Ameddig tudom keverem, majd a végén gyors mozdulatokkal összegyúrom. Nem szabad sokáig gyúrni a tésztát, mert “elszalonnásodik”. Álljon össze, vegye fel a lisztet, nem kell több. Lisztezett deszkán 2 mm vastagra nyújtom a tésztát és virág formájú sütiszaggatóval kiszaggatom. Minden másodiknak a közepét gyűszűvel kilyukasztom. Egyenes tepsire pakolom, majd vékonyan megkenem 1 felvert tojással mindegyiket. Amikor ősszel a nagyiék végeztek a diópucolással, durvára vágott dióval szokta megszórni a lyukas virágok szélét. 180 fokos sütőben kb. 10 perc megsütöm. Fa deszkára kiszedem a sütiket és mehet a következő adag a sütőbe. Nem szabad műanyagra vagy porcelánra tenni a forró sütit, mert beizzad. Amikor kihűltek a linzervirágok, lekvárral összeragasztom a párokat és fém dobozba teszem. A mamámnál 1 hétig is elállt, de nálunk gyorsabban elfogy.