Az édes, ropogós habcsókot tökéletesen udvarolja körbe a pikáns, gyümölcsös tészta – párizsi cukrászda a verandán.
Nyári jostás pite ropogós habcsók kalappal/Fotó: Myreille
Hozzávalók:
Tészta:
2 tojás sárgája
10 dkg cukor
15 dkg liszt
1/4 teáskanál szódabikarbóna
5 dkg vaj vagy margarin
1/4 teáskanál mandula aroma
kb. 1 dl tej
kb. 10 dkg josta
A hab:
4 tojás fehérje
20 dkg cukor
2 evőkanál holland kakaópor
1 evőkanál reszelt csoki
1 evőkanál balzsamecet
csipet só
A tésztához a tojássárgákat a cukorral habosra keverem, hozzáöntöm a megolvasztott vajat és elkeverem. Mehet bele a liszt és a szódabikarbóna, elkeverem kicsit és beleöntöm a tejet és a mandula aromát. Simára keverem.
26 centis piteformába öntöm a tésztát és a tetejét telepakolom a megtisztított jostával.
Nálunk a kertben éppen a josta érik, de lecserélhető meggyre, málnára, vékonyra szeletelt sárgabarackra, ribizlire, áfonyára, bármire, ami éppen akad.
A tészta nagyon vékonynak fog tűnni, a josták kilódnak majd belőle, de ahogy sülés közben megemelkedik a tészta, a josták is elmerülnek benne.
185 fokos sütőben (alsó-felső süték, légkeverés) 20 perc alatt készre sütöm. A teteje kissé megbarnul, tűpróbára száraz a tészta.
Közben elkészítem a habot. A tojásokat egy csipet sóval kissé felverem, beleöntöm a cukrot és a robotgép legnagyobb fokozatán, kb. 3 perc alatt kemény habbá verem. A tetejére szórom a kakaóport, a reszelt csokit és ráöntöm a balzsamecetet. Óvatosan átkeverem – nem baj, ha kicsit márványos marad.
A habot a megsült tészta tetejére teszem és a sütit visszatolom a sütőbe. A hőmérsékletet azonnal 150 fokra mérséklem és 1 órán át sütöm/szárítom.
A kész sütit tovább lehet turbózni frissen felvert tejszínhabbal és friss jostával, gyümölccsel, de így önmagában is tökéletes.