Az édes, ropogós habcsókot tökéletesen udvarolja körbe a pikáns, gyümölcsös tészta – párizsi cukrászda a verandán.
Hozzávalók: Tészta: 2 tojás sárgája 10 dkg cukor 15 dkg liszt 1/4 teáskanál szódabikarbóna 5 dkg vaj vagy margarin 1/4 teáskanál mandula aroma kb. 1 dl tej kb. 10 dkg josta A hab: 4 tojás fehérje 20 dkg cukor 2 evőkanál holland kakaópor 1 evőkanál reszelt csoki 1 evőkanál balzsamecet csipet só A tésztához a tojássárgákat a cukorral habosra keverem, hozzáöntöm a megolvasztott vajat és elkeverem. Mehet bele a liszt és a szódabikarbóna, elkeverem kicsit és beleöntöm a tejet és a mandula aromát. Simára keverem. 26 centis piteformába öntöm a tésztát és a tetejét telepakolom a megtisztított jostával. Nálunk a kertben éppen a josta érik, de lecserélhető meggyre, málnára, vékonyra szeletelt sárgabarackra, ribizlire, áfonyára, bármire, ami éppen akad. A tészta nagyon vékonynak fog tűnni, a josták kilódnak majd belőle, de ahogy sülés közben megemelkedik a tészta, a josták is elmerülnek benne. 185 fokos sütőben (alsó-felső süték, légkeverés) 20 perc alatt készre sütöm. A teteje kissé megbarnul, tűpróbára száraz a tészta. Közben elkészítem a habot. A tojásokat egy csipet sóval kissé felverem, beleöntöm a cukrot és a robotgép legnagyobb fokozatán, kb. 3 perc alatt kemény habbá verem. A tetejére szórom a kakaóport, a reszelt csokit és ráöntöm a balzsamecetet. Óvatosan átkeverem – nem baj, ha kicsit márványos marad. A habot a megsült tészta tetejére teszem és a sütit visszatolom a sütőbe. A hőmérsékletet azonnal 150 fokra mérséklem és 1 órán át sütöm/szárítom. A kész sütit tovább lehet turbózni frissen felvert tejszínhabbal és friss jostával, gyümölccsel, de így önmagában is tökéletes.