term ID:
parent cat ID:49
parent cat ID 1:3
post ID:28173
category_3 #e62e2e

New York-i cheesecake jostával

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

New York-i cheesecake jostával

Myreille - Publikálva:

A josta a feketeribizli és az egres szerelemgyereke, íze aromás, gazdag, pikáns. Tökéletesen illik a New York-i cheesecake édességéhez.  

jostascheesecake01

New York-i cheesecake jostával. (Fotó: Myreille)

A jostát német kertészek nemesítették ki a feketeribizli és az egres keresztezésével. Nevét a feketeribizli (Johannisbeere) és az egres (Stachelbeere) német nevének kezdő szótagjaiból alkották meg, angolul jostaberry néven ismert, latin neve azonban Ribes nidrigolaria. Könnyen szaporítható cserjeféle, egész júliusban terem és a bogyók íze pikánsan aromás, savanykás. Szeretem frissen csipegetni és ha még jobb termésre fordulnak a bokrok, készül majd belőle lekvár és szörp is, de most a kedvenc tortámat sütöttem meg.

jostascheesecake02

Josta. Nevét a feketeribizli (Johannisbeere) és az egres (Stachelbeere) német nevének kezdő szótagjaiból alkották meg. (Fotó: Myreille)

jostascheesecake03

Josta (Fotó: Myreille)

Cheesecake jostával

Hozzávalók egy 26 centis formához:

A tészta:

  • 1 csomag (250 g) zabkeksz keksz
  • 8 dkg vaj

A kekszet ledarálom és összekeverem a vajjal. Előkészített tortaformába nyomkodom a morzsát, és 180 fokon 5-6 perc percig (amíg összekeverem a kémet) sütöm.

A krém:

  • 2 tojás
  • 450 g mascarpone
  • 2 dl habtejszín
  • 15 dkg cukor
  • 1/2 teáskanálnyi őrölt vanília (vagy két zacskó vaníliás cukor)
  • 10 dkg josta

A tojásokat és a tojásfehérjét a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverem, majd beleteszem a mascarpone-t és a tejszínt. Krémesre keverem.

A jostát megpucolom, a szárát és az elvirágzott “szakáll” részt leszedem.

A vakra sütött tésztára öntöm a tojásos-tejszínes krémet és beledobálom a megtisztított josta felét.

Visszateszem a sütőbe és 180 fokon 20 percig sütöm. Kb. ekkor történik, hogy a krém már szilárd, de még remegős. A tetejére rádobálom a maradék jostát, némelyiket kicsit bele is nyomom a krémbe és további 10 percre visszateszem a sütőbe.

Amikor kihűlt a cheesecake egy éjszakára (vagy legalább 4 órára) hűtőbe teszem. Másnap fél órával szeletelés előtt kiveszem hűvös helyre, hogy ne hűtőhidegen kerüljön az asztalra. A sűrű, vaníliás krémben aromás-savanykás robbanások a sült jostaszemek, a vajas tészta pedig elsimítja az ízorgiát. Eszméletlen jó!

jostascheesecake06

Cheesecake jostával (Fotó: Myreille)

Összegzés
recipe image
Recept
New York-i cheesecake jostával és kis csalással
Szerző
Dátum
Előkészítés
Sütés/Főzés
Idő

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra