Hozzávalók
adag 40×30 centis tepsi
A tészta:
225-250 g zabkeksz
100 g apró szemű zabpehely
8 dkg vaj
Forgókéses aprítóban a kekszet és a zabpelyhet finomra őrlöm, összekeverem a megolvasztott vajjal és a sütőpapírral kibélelt tepsi aljára terítem, nyomkodom.
180 fokos sütőben 5-6 percig sütöm, ezalatt összeállítom a krémet.
A krém:
500 g mascarpone
2 dl tejszín
4 tojás
20 dkg cukor
1/4 teáskanál őrölt vanília vagy 2 zacskó vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
A tojásokat egyesével felütöm, majd habosra keverem a cukorral, vaníliával és a reszelt citromhéjjal. Ezután beleteszem a mascarpone-t valamint a tejszín és simára keverem.
A tepsit kiveszem. A krémet óvatosan a kekszes alapra öntöm, majd 20 percre a sütóbe teszem. A krém megszilárdul, de nem szárad ki. Ezután kihűtöm.
Legjobb délután elkészíteni és egy éjszakára a hűtőbe tenni.
2015-ben a kedvenc süteményem: cheesecake szelet és ezt sütöttem a 39. szülinapomra./Fotó: Myreille
Önmagában is tökéletes, egyetlen hibája, hogy túl gyorsan fogy, de a málna is beérett, ezért egy-egy falat tetejére egy-egy szemet tettem és úgy éreztem magamat, mint akinek a világ legjobb cukrásza készítette a születésnapi tortáját. Ami a szó szoros értelmében nem is torta, de nem számít.
Mindig a fenti mennyiségekkel készítem a cheesecake szeletet, de minden alkalommal megfogadom, hogy a 2 deci tejszínt lecserélem 500 g mascarpone-ra, mert így is tökéletes, de ha kicsivel vastagabb lenne a krémes rész, még jobb lenne, ám ez az elhatározásom addig tart, amíg meg nem látom a mascarpone árakat. És igen, durván hangzik, hogy egy sütihez 1 kiló mascarpone kell, de ez a süti éppen olyan jó, ahogy ez a mennyiség sugallja, és mentség még, hogy az adag óriási.
A hírlevelet se hagyjátok ki, iratkozzatok fel most!