Már attól elfáradtam, ha ránéztem a ládákban álló szilvákra, amit anyukám hozott. Nem volt erőm tésztát gyúrni, mégis elkészült a szilvás pite.
Szilvás pite egyszerűen/Fotó: Myreille
Vannak napok, amikor semmi sem jön össze. A konyhát ellepi a szilva, pedig idén nem akartam se szilvalekvárt, se chutney-t főzni, az ecetes szilvához viszont már túl puha a szilva, pedig ahhoz még kedvem is lenne, ráadásul nem találom a kedvenc sütőtálamat és halvány lila dunsztom sincs arról, hogy eltörtem vagy a pincében valamelyik doboz alján várja jobb sorát. Mérlegelem, hogy egyszerű linzertésztához össze tudnék kaparni némi erőt, csakhogy az összes tojás kell a lecsóba, így elvetem az ötletet.
Végül kedvenc crumble receptemen csavarok egyet és pite lesz belőle. (Tésztát végül nem gyúrok.)
Hozzávalók 40×30-as tepsihez:
kb. 1,5 kg szilva
50 dkg liszt
15 dkg + 2 evőkanál cukor
20 dkg vaj
1/4 teáskanál fahéj
A lisztet összekeverem a cukorral, majd összemorzsolom a vajjal. (Eddig minden olyan, mintha crumble készülne.)
A tepsit kibélelem sütőpapírral, de úgy, hogy minden oldalán túllógjon.
A morzsa kétharmadát a tepsibe öntöm, elsimítom és megnyomkodom.
A szilvákat megmosom, elfelezem és a morzsakéregre pakolom vágott felükkel felfelé.
2 evőkanál cukrot elkeverek a fahéjjal és a szilvák tetejére szórom, majd rászórom a maradék morzsát is.
Előmelegített sütőben, kb. 180 fokon nagyjából 45 percig sütöm. Ezalatt az alsó morzsaréteg összesül, mintha gyúrt linzer tészta lenne, a szilva “lekvárrá” sül, itt-ott kocsonyásan krémes lesz a tésztától, a teteje viszont ropogós, morzsás, izgalmas lesz.
Ebben a változatban eltűnik a crumble legnagyobb hibája, hogy csak kanállal lehet kikanalazni. A morzsás szilvás pitét lehet kockázni, kézzel enni vagy akár uzsonnára elcsomagolni és másnap is finom.
Ui: Végül lekvárt is főztem. Őrölt fahéjat és őrölt gyömbért szórtam a szilvalekvárba és így jó lesz téli reggeleken a forró kakaó vagy kávé mellé, de az egyszerű sült húsokat is megbolondítja.
Iratkozz fel most a moksha.hu hírlevélre!