Csokitortát terveztem, de amikor kihűlt a tészta, rávetettük magunkat és annyira finom volt a délutáni kávéval – a gyerekek kakaót ittak -, hogy elvetettem a krémkészítést.
Hozzávalók: 7 dkg vaj 3 tojás (kis tojásaim voltak itthon, ezért kellett a három, nagyból elég a kettő) 20 dkg cukor 20 g vaníliás cukor fél diónyi gyömbér 1 narancs frissen reszelt héja 1/2 teáskanál őrölt fahéj 2 evőkanál kakaó 35 dkg liszt 1 csapott teáskanál szódabikarbóna kb. 1,5 dl tej A vajat habosra keverem a cukorral, vaníliás cukorral, majd belereszelem az őrölt fahéjat, a frissen reszelt narancshéjat valamint a frissen reszelt gyömbért. Jól elkeverem és beleteszem a tojásokat és 4-5 evőkanál lisztet, hogy könnyen simára tudjam keverni a vajas-tojást. Ha szép sima a massza, beleteszem a kakaót és elkeverem, öntök bele kb. fél deci tejet és elkeverem, majd beleteszem a liszt felét, elkeverem, majd megint tej jön, majd liszt és a szódabikarbóna, majd megint tej. Részletekben érdemes a tejet és a lisztet a masszához keverni, mert akkor nem kell a túl híg és túl sűrű állagokkal küzdeni. A lényeg, hogy a végén a massza kicsit sűrűbb legyen, mint a piskótamassza. (A szükséges tej mennyisége függ a tojások nagyságától is.) 30×40 centis tepsit kibéleltem sütőpapírral és 180 fokos sütőben tűpróbáig sütöttem. Nekem 25 percig sült. Nem volt rossz így vékonyan, mert apró kockákra vágtuk, mintha csokipraliné lenne, de akkor se lenne rossz, ha magasabb lenne, tehát ezt a mennyiséget lehet kisebb formában (tortaformában) sütni.