Nem puszedli! A külsején roppanós cukorkéreg, belül finom, illatos, omlós tészta. Egyszerű és gyors karácsonyi sütikeksz. Ez a duci sütikeksz puhább, mint a mézeskalács, de ugyanolyan finoman fűszeres, a ropogós cukorkéreg pedig igazán különlegessé teszi.
Hozzávalók: 250 g liszt 100 g + 2 evőkanál cukor 100 g méz 1 tojás 100 g vaj 1/2 teáskanál szódabikarbóna 1/2 teáskanál holland kakaópor 1/4 teáskanál őrölt fahéj 1/4 teáskanál őrölt gyömbér késhegynyi vaníliaőrlemény (vagy egy csomag vaníliás cukor) csipet só 1 narancs reszelt héja 2 evőkanál cukrot egy kis tálba teszek. A vajat a cukorral és a mézzel habosra keverem, majd beleteszem a fűszereket: az őrölt fahéjat és gyömbért, a vaníliaőrleményt, a narancs reszelt héját valamint a csipet sót. Alaposan elkeverem. Beleteszem a tojást és megint alaposan elkeverem. A vajas krémre rászórom a lisztet, a szódabikarbónát és a kakaóport, majd fakanállal összedolgozom. A tészta összeáll, de lágy lesz. Diónyi gömböket formálok a tésztából (ebből kb. 24-26 db lesz), megforgatom a cukorban és szellősen sütőpapírral bélelt tepsire teszem. 180 fokra előmelegített sütőben 12 percig sütöm. Az alja a cukor miatt meg fog karamellizálódni, de megégetni nem szabad, mert akkor keserű lesz és a tészta is kiszárad.