Nem puszedli! A külsején roppanós cukorkéreg, belül finom, illatos, omlós tészta. Egyszerű és gyors karácsonyi sütikeksz.
Ez a duci sütikeksz puhább, mint a mézeskalács, de ugyanolyan finoman fűszeres, a ropogós cukorkéreg pedig igazán különlegessé teszi.
Hozzávalók:
250 g liszt
100 g + 2 evőkanál cukor
100 g méz
1 tojás
100 g vaj
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál holland kakaópor
1/4 teáskanál őrölt fahéj
1/4 teáskanál őrölt gyömbér
késhegynyi vaníliaőrlemény (vagy egy csomag vaníliás cukor)
csipet só
1 narancs reszelt héja
2 evőkanál cukrot egy kis tálba teszek.
A vajat a cukorral és a mézzel habosra keverem, majd beleteszem a fűszereket: az őrölt fahéjat és gyömbért, a vaníliaőrleményt, a narancs reszelt héját valamint a csipet sót. Alaposan elkeverem. Beleteszem a tojást és megint alaposan elkeverem.
A vajas krémre rászórom a lisztet, a szódabikarbónát és a kakaóport, majd fakanállal összedolgozom. A tészta összeáll, de lágy lesz.
Diónyi gömböket formálok a tésztából (ebből kb. 24-26 db lesz), megforgatom a cukorban és szellősen sütőpapírral bélelt tepsire teszem.
180 fokra előmelegített sütőben 12 percig sütöm. Az alja a cukor miatt meg fog karamellizálódni, de megégetni nem szabad, mert akkor keserű lesz és a tészta is kiszárad.