Napsütésre vágyódom és ilyenkor Frances Mayes citromos tortája jut az eszembe. A könyvet kedveltem, a sütibe azonban több citromot teszek.
Napsütötte citromos sütemény (Fotó: Myreille)
A citromos süti szertartása meglehetősen jellemző rám: Amikor napsütésre vágyom, előbukkan a fejemben Frances Mayes könyve a Napsütötte Toszkána és annak narancssárga borítója, és előkeresem a citromos sütemény receptjét. Igaz, keresni se kell, mert ott a könyvjelző, amúgy 270. oldal…
“Citromos sütemény: Keverjünk össze 1 csészényi teavajat 2 csészényi cukorral, egesével keverjünk el benne 3 tojást. Addig keverjük, amíg egészen sima nem lesz a massza. Keverjünk össze 3 csésze lisztet, 1 teáskanál sütőport, 1/4 teáskanál sót, és 1 csésze íróval felváltva keverjük el a vajas masszában. (Olaszországban tejszínt használok, mivel író nem kapható.) A lisztkeverékkel kezdjük és azzal is fejezzük be az adagolást. Adjunk hozzá 3 evőkanál citromlevet és egy citrom reszelt héját. Teflon tepsiben süssük 50 percig, 300 fokon. Fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy készen van-e már. (Mázzal is bevonhatjuk a sütemény tetejét: 1 csésze olvasztott vajban elkeverünk másfél csésze porcukrot és 3 evőkanál citromlét.) Díszítsük citromhéj-karikákkal.”
Mindig arra jutok, hogy túl kevés a citrom és kicsit felforgatom a receptet… az én Napsütötte citromos süteményem.
Hozzávalók:
100 g vaj
200 g cukor
2 tojás
300 g liszt
fél csomag sütőpor
csipet só
3 (kezeletlen!) citrom héja és leve
2 dl tejszín
porcukor
A vajat a cukorral habosra keverem, majd tovább keverem a tojásokkal. Ezután belekeverem a lisztet, a csipet sót és a sütőport, majd a tejszínt. Belereszelem a citromok héját, majd hozzáöntöm a kifacsart levüket és simára keverem.
180 fokra előmelegített sütőben (szilikonos tortaformában) 45-50 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy tényleg átsült-e.
Amikor kihűlt, megszórom porcukorra és megkóstolom. Éppen olyan citromos, amilyennek szerettem volna… Tiszta giccs, de amikor az első szelet süteményt ettem, még a nap is előbújt a felhők mögül.