Nem lencsefőzelék, mert nem habarom és rántás sincs benne, hanem ízletes egytálétel, ami akkor is füstös, ha nincs benne hús. A jóféle füstölt sonkák és szalonnák minden részét fel szoktam használni. Azokat is, amiket nem eszünk meg. Ilyen például a szalonna- vagy sonkabőr. Az apróbb vagy éppen nagyobb darabokat zsírpapírba csomagolom és a hűtőben tartom. Mivel ezek érlelt, szárított és füstölt húsok, nem adják meg magukat. (Figyelem, nem gyors érlelésű sonkáról vagy szalonnáról beszélek!) Ezek a “semmire se jó” darabok remek ízt adnak a sárgaborsófőzeléknek, a bablevesnek és a lencsének is.
Mustáros-füstös lencse
Hozzávalók: 500 g lencse darab füstölt sonka vagy szalonnabőr vagy éppen sonkacsont, persze lehet bele főzni sonkadarabot is 1 fej vöröshagyma 3 babérlevél 2 evőkanál mustár 2 evőkanál tejföl só
Előző este többször átmosom a lencsét, majd egy nagy tálba teszem annyi vízzel, amennyi bőségesen ellepi.
A hagymát apróra vágom és a szalonnabőr kiolvasztott zsírján üvegesre dinsztelem. Ha nincs benne szalonnabőr, akkor olíva olajon vagy zsíron dinsztelem a hagymát.
Leöntöm a lencséről a vizet, majd friss vízzel felöntöm. Éppen ellepje a lencsét a víz. A lencsét vízzel együtt a hagymára borítom.
Beleteszem a füstölt húst, a babérlevelet és megsózom. Fedő alatt puhára főzöm. Itt már látszik az állaga, ne legyen túl híg, ha kell még rá víz, akkor lehet ráönteni, de sűrű egytálétel legyen.
Belekeverem a mustárt.
A tejfölt simára keverem, majd a lencséből veszek át levet és felmelegítem. Így nem fog becsomósodni, hőkiegyenlítek. A tejfölt visszaöntöm a lencsére, felforralom és lehet enni.
Mustáros-füstös lencse vega verzió
A lencsének nagyon jól áll a füstös íz. Ha nincs kedvem füstölt hússal vagy szalonnával szórakozni, akkor olajon futtatom meg a hagymát és a babérlevél mellé egy teáskanál füstölt paprikát is teszek bele.