A kakaós csiga mintájára, diós csigát sütöttem. Rákapott az egész család. Aki a zserbót szereti, a diós csigát is szeretni fogja.
Szeretem egyszerűsíteni a dolgokat. Ez odáig fajult, hogy ugyanazt az tejmentes kelt tésztát gyúrom kakaós és diós csigához, de még a pizzához is. És az is előfordul, hogy nagyobb adag begyúrt tésztából mindhárom készült.
Kelt tészta receptje
Hozzávalók (kb. 12 db diós csigához): 30 dkg liszt 1 csomag szárított élesztő nagy csipet só 1 csapott evőkanál cukor 1,8 dl víz
A lisztet, sót, élesztőt, cukrot és a langyos vizet egy tálba öntöm, majd a dagasztó gépben tésztává gyúrom. Fél órát pihentetem, majd átgyúrom.
Diós csiga
Hozzávalók: 8 dkg dió 8 (pucolt) 1,5 evőkanál cukor 1,5 evőkanál házi sárgabaracklekvár
A diót a cukorral együtt megdarálom.
A kelt tésztát (nagyjából 25×45 centis) téglalappá nyújtom, megkenem sárgabaracklekvárral, megszórom a cukrot dióval. Kanál hátlapjával kicsit megsimogatom a dió tetejét.
A tésztát a hosszabbik oldalánál feltekerem, majd feldarabolom. A tésztatekercs végét a csiga aljára húzom és a diós csigákat kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakom.
A tepsiben, letakarva legalább 1 órát kelesztem, majd a sütő kenyérsütő funkcióján 14 perc alatt készre sütöm. A kenyérsütő funkció úgy működik nálam, hogy hideg sütőbe teszem a diós csigát, a sütő felfűt 250 fokra, majd a hőmérséklet visszamegy 190 fokra.
Amúgy 180-190 fokon kb. 25 perc alatt is megsüthető, régen úgy sütöttem a kakaós csigákat és finomak lettek.