Az olasz karácsonyi kalácsféle, a Panettone, egy magas, aszalt gyümölcsökkel készülő kelt tészta. A receptem még közelíti az eredetit, de a végeredmény – lapos és széles – kicsit se nevezhető autentikusnak. Ellenben finom. A Panettone éppen az a tésztaféle, amelyet nagyon kedvelek. Édes, kelt tészta asztalt gyümölcsökkel. Egy pohár tejjel remek reggeli és/vagy vacsora. Az év bármelyik napján lehetne sütni, de valahogy mindig karácsonykor – amikor az üzleteket elárasztják a helyes dobozos Panettone-k, kapok kedvet. A tejet megmelegítem, elkeverem az élesztővel, 10 dkg liszttel és 10 dkg cukorral. Hagyom dolgozni az élesztőt. Amikor háromszorosára kelt, beleöntök 50 dkg lisztet és 15 dkg cukrot. Adok hozzá 2 egész tojást és 2 tojás sárgáját. Fakanállal alaposan átkeverem. A tészta nagyon lágy, nehéz vele kézzel dolgozni, a “gyúrógépnek” meg se kottyan. Hozzáöntöm az olvasztott vajat és addig gyúrom, míg a kezemtől és az edény falától elválik a tészta. Legalább másfél órát kelesztem meleg helyen, de a 2-3 óra se árt neki. Az aszalt és kandírozott gyümölcsöket (aszalt sárgabarack, aszalt szilva és mazsola, de kellett volna egy kis kandírozott narancshéj is) valamit a csokit felkockázom, beledolgozom a tésztába. Kapcsos tortaforma aljára zsírpapírt teszek és alaposan, az oldalát is kivajaznom. Beleteszem a tésztát, nádcukorral megszórom a tetejét, és 35 percig sütöm 180 fokos sütőben. Mielőtt kivenném, teszek egy tűpróbát. Hozzávalók: 60 dkg liszt 25 dkg cukor 2 tojás 2 tojás sárgája 1 kocka (50 g) friss élesztő 2 dl tej 10 dkg vaj 30 dkg aszalt és/vagy kandírozott gyümölcs 10 dkg szerencsi szerecsen étcsoki Kapcsolódó cikkek: Mennyei kelt tészta: darázsfészek Mennyei kelt tészta: aranygaluska Mennyei kelt tészta: pizza