Érik a sárgabarack! Főztem már lekvárt és chutney-t, de elkészült a kedvenc nyári desszertünk sárgabarackos verziója is. Egyszerű, gyors, finom.
A sárgabarackos-tejfölkrémes-réteges desszert receptje szó szerint megegyezik a nyári áloméval csak piros bogyós gyümölcsök helyett most sárgabarackkal készült és (a fotózás kedvéért) nem csak egy nagy tállal gyártottam, hanem néhány retro fagylaltkehely is előkerült. (A felső képen látható kehely idősebb, mint én, pedig már én se vagyok csirke.) A tejfölös-gyümölcsös desszert még mindig isteni, még mindig nehéz kivárni az éjszakát, amíg pihen és hiába csináltam másfél adagnyit, most se untunk rá. Hozzávalók (1 nagy tálnyi, azaz 1 adag): kb. 30 db babapiskóta (vastag fajta legyen, olyan, amelyik nem ázik el egy pillanat alatt) 50 dkg sárgabarack (legyen benne jó érett és félérett is) 2 nagy pohár tejföl (2 x 450 g) (kék dobozosat szoktam használni) 4 dl habtejszín 2 csomag vaníliás cukor vagy 1/2 teáskanál vanília őrlemény 20 dkg porcukor + 1 evőkanál cukor A sárgabarackok harmadát nagyon kevés (1 evőkanál) cukorral lábasba teszem, tűzre teszem, kevergetem és felforralom, majd botmixerrel pépesítem. A végeredmény egy enyhén édes, friss sárgabaracklekvár. A többi barackot apró kockákra vágom és a langyosra hűlt sárgabarackpéphez keverem. A tejfölt a tejszínnel, a cukorral és a vanília őrleménnyel (vagy a vaníliás cukorral) simára keverem. (Habverőt használok.) Egy nagy tál aljára babapiskóta réteget teszek, 3 evőkanálnyit teszek rá a sárbararackos cuccból majd annyi krémet, hogy se a gyümölcs, se a babapiskóta ne látszódjon ki. Ezután újabb babapiskóta réteg következik, majd gyümölcs, majd a tejfölös krém. Az utolsó réteg krém legyen. Én tettem a tetejére barackot, de ennek főleg fotózási oka volt. Azért nem jó barackot tenni a tetejére, mert amíg a babapiskóta megszívja magát nedvességgel – egy éjszaka alatt a hűtőben – a barack a vágási széleknél meg fog barnulni, ha levegő éri. Mielőtt hűtőbe kerül, mehet a folpack a tetejére. Ennek a variációnak van téli változata is: a sárgabarackos réteget sárgabaracklekvárral kell felváltani, amibe egy jó marék apróra vágott, aszalt sárgabarack kerül.Ha még marad sárgabarack, akkor főzzetek belőle chutney-t télire. Sült csirkecomb vagy csirkemell mellé a legjobb! A férjem a múlt télen rájött, hogy ő ezt szereti – korábban meg se kóstolta -, így dupla adagot kell befőznöm. A sárgabaracklekvárok pedig kellenek majd a zserbóhoz, a túrós palacsintához extra tölteléknek és a tejfölkrémes sütihez.