Itt a meggyszezon és nálunk ilyenkor a hűtőben mindig akad magozott, cukrozott meggy. A tésztába megint nem került vaj, kakaó azonban rengeteg. Talán túlzás azt állítani egy süteményre, hogy gyors és egyszerű, ha két napig tart elkészíteni, de ennél a süteménynél csak a meggy magozása és cukorban áztatása tart hosszú ideig, a tészta összekeverése gyerekjáték. Azt is tudom, hogy csokoládés sütibe nem szoktunk citromhéjat tenni, de ahogyan a vanília teljesebbé teszi a kakaós tészta ízét, a citrom a meggyét emeli négyzetre. Meggymánia: vaníliás-kakaós kevert rengeteg meggyel Hozzávalók: 70 dkg friss meggy 2 tojás 1 pohár (175 g) tejföl 20 dkg + 5 evőkanál cukor fél citrom reszelt héja 1/4 teáskanál őrölt vanília vagy 1 zacskó vaníliás cukor 40 dkg liszt 4 evőkanál holland kakaópor 1/2 teáskanál szódabikarbóna 10 evőkanál meggylé A sütés előtt egy-két nappal ki kell fejteni a meggyet és az 5 evőkanál cukorral átkeverni hűtőbe tenni és néha-néha átkeverni. Ha éppen akad fejtett, cukrozott meggy a hűtőben, akkor a legjobb, mert nem kell várni egy percet sem. Sajnos, a meggyből el kell vonni a lehető legtöbb vizet, hogy ne áztassa el a tésztát, ezért ilyen macerás a sütemény indítása, de ígérem, megéri várni rá. A cukrozott meggyet le kell szűrni és kicsit meg is kell nyomkodni. A lé egy része belekerül a süteménybe, a többit pedig meg lehet inni szörpnek… A tojást a cukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig, jó habosra kell keverni. Mehet bele a tejföl és a reszelt citromhéj. Ezután jönnek a száraz hozzávalók: liszt, kakaópor és szódabikarbóna. Alapos keverés után a tészta sűrű lesz, ezért 10 evőkanál meggylét teszek bele – abból, ami a leszűrt és kinyomkodott meggyből lett – és végül simára keverem a tésztát. A 10-15 szem meggy kivételével a meggyet a tésztába keverem, majd a masszát sütőpapírral bélelt 40×30 centis tepsibe öntöm. A kihagyott meggyeket a sütemény tetejére teszem, majd 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt tűpróbáig készre sütöm. Tetejét vékonyan porcukrozom. Hiába nincsen benne vaj, ha estére folpackkal letakarom, akkor másnapra se szárad ki, igaz, a porcukor megolvad a tetején. De utóbbi probléma könnyen orvosolható újabb porcukrozással.