A quiche mindig jó ötlet, de sok medvehagymával, füstölt hússal és ropogós sajtréteggel a medvehagymás quiche igaz tavaszi, húsvéti étel.
Medvehagymás quiche füstölt tarjával és sok sajttal recept
Az alap quiche tészta
Hozzávalók egy 24 cm-es kerek sütőformához:
12,5 dkg vaj 25 dkg liszt 1 tojás sárgája (a tojásfehérje kell a töltelékbe!) 2 evőkanál hideg víz 1/2 teáskanál só
A hozzávalókat egy tálba teszem, és morzsoló, “gyömöszkölős” mozdulatokkal tésztává dolgozom. Nem kell gyúrni, átdolgozni, annyi a cél, hogy összeálljon a tészta. (Ha túl sokat gyúrnám, akkor elnehezülne, elszalagosodna a tészta.)
Ha van időm, letakarva fél órát pihentetem a tésztát, ha nincs, akkor nyújtom és a tésztával kibélelem a forma alját és oldalát.
Villával alaposan megszúrkálom a tésztát, majd 190 ℃-ra előmelegített (alsó-felső sütés, légkeverés) sütőben 10-12 percig sütöm. A megsült tésztát kiveszem, de a sütőt nem zárom el.
Egy kis quiche lélektan
Ha a quiche alja sütés közben felpuposodik, mert a hagyományok szerint babbal vagy sütőgyönyggyel illene lesúlyozni, de én sohasem vacakolok ezzel, akkor villával egyszerűen lenyomkodom a puklit, majd betöltöm a quiche-t.
A quiche szezontól függően bármilvel meg lehet tölteni. Én rendszeresen sütök quiche-t, mert langyosan éppen olyan finom, mint hidegen.
Tavasszal medvehagymával és füstölt hússal vagy akár hús nélkül remek húsvéti fogás. Sőt, a maradék főtt sonkával és főtt tojással is betölthető.
A medvehagymás-füstölt tarjás quiche tölteléke
Hozzávalók 2 szelet füstölt tarja (lehet főtt sonka is) 1 nagy csokor medvehagyma apróra vágva (lehet fagyasztott medvehagyma is, ha éppen nincs szezonja) 1 lilahagyma 2 tojás 1 tojásfehérje (ami a tésztából kimaradt) 2 dl tejszín kb. 10 dkg jól olvasó, szépen piruló sajt (pl. gouda, trappista) só bors
Míg sül a tészta, előkészítem a tölteléket.
A fütölt tarját és a lilahagymát apróra vágom. A sajtot lereszelem.
A 2 tojást és a fehérérjét csipet sóval, borssal és a tejszínnel simára keverem. Belekeverem az apróra vágott medvehagymát.
A megsült tésztára először a felkockázott füstölt tarját teszem, majd rászórom az apróra vágott lilahagymát.
Óvatosan a töltelék tetejére öntöm a tojásos-tejszínes-medvehagyma keveréket, megszórom a sajttal és beteszem a sütőbe.
25-30 perc alatt készre sütöm.