Olykor nincs idő arra, hogy az élesztő dolgozzon, ilyenkor csalni kell. A medvehagymás lepény tökéletes ebéd (vagy vacsora) bármelyik kapkodós napon.
Annyira egyszerű ez a recept, hogy először nem is akartam feljegyezni, de annyira finom lett, hogy muszáj feljegyeznem és legközelebb is ezekkel az arányokkal készítsem. Amúgy medvehagymás pogácsára vágytam, de nem volt időm szaggatni, de még keleszteni sem, így “ezernyi” csalással hoztam össze ezt a tökéletes lepényt. (Sajnos, a férjemnek is ízlik, az se tudta eltántorítani, hogy olyan úri huncutság van benne, mint a medvehagyma…)
Ez a lepény még tavalyi, sóban eltett medvehagymával készült, de mindjárt itt a tavasz, lesz friss medvehagyma, azzal is működni fog!
Medvehagymás-olíva olajos lepény
Hozzávalók: 35 dkg liszt 1 csomag (7 g) szárított élesztő 1 tk cukor 3 teáskanál sóban eltett medvehagyma (vagy kb. 10 levél medvehagyma apróra vágva és 1 teáskanál só) 5 evőkanál olíva olaj
A hozzávalókat géppel ruganyos tésztává dolgozom, majd sütőpapíron lisztes kézzel kb. 1 centi vastagra nyomkodom.
A sütőt előmelegítem 100 fokra és beteszem a tésztát. (Kell a meleg az élesztőnek.)
20 perc múlva a sütőt feltekerem 300 fokra, így sütöm a lepényt 8 percig, majd visszaveszem a hőfokot 250 fokra és így is sütöm még 5 percig. Langyosan, tejföllel tökéletes!