A marokkói répasaláta a világ egyik legegyszerűbb étele a világ egyik leghétköznapibb zöldségéből, ugyanakkor a világ egyik legfinomabb salátája is.
Marokkói sárgarépasaláta
Hozzávalók:
6-8 db sárgarépa 1/4 citrom 1/4 teáskanál őrölt kömény 1/4 teáskanál őrölt koriandermag 3 evőkanál korianderzöld 2 evőkanál szezámmag olíva olaj
A sárgarépát megpucolom, falatnyi darabokra vágom – nem karikázom, hanem darabolom -, majd sütőzacskóba teszem, picit meglocsolom olíva olajjal és megsózom, majd 180 fokos sütőben nagyjából 1,5 óra alatt puhára párolom-sütöm. Különösen szeretem, ha a répa itt-ott erősen megsül.
Közben száraz serpenyőben megpirítom a szezámmagot, majd külön az őrölt koriandermagot és köményt is.
Mivel a kertben igen rövid ideig van zöld koriander, ezért a dömping idején le szoktam szedni, apróra vágom és lefagyasztom. Most is ebből a “titkos készletből” vettem elő a répasalátához.
A megsült répákat egy tálba öntöm, meglocsolom a citrom kifacsart levével, rászórom a korianderzöldet és a pirított őrölt koriandermagot valamint őrölt köményt. Alaposan összekeverem, majd megszórom még a pirított szezámmaggal is.
A marokkói répasaláta lehet húsok mellé köret, de én önmagában is nagyon kedvelem.