Édes, illatos zsemle sok-sok könnyű tejszínhabbal Olaszországba repít. Mintha nyaralnánk, pedig itthon vagyunk.
A maritozzi con la panna egy édes, illatos zsemle, amelyet Olaszországban frissen felvert tejszínhabbal töltenek meg. Reggelire maritozzi kávéval vagy délután kávé mellé egy maritozzi több, mint tökéletes.
Maritozzi con la panna recept
Hozzávalók:
350 g BL80-as liszt 150 ml tej 1 tojás 1/2 csomag szárított élesztő 1 narancs héja* 2 evőkanál (50 g) cukor 1 evőkanál olaj
A tejet összekeverem a szárított élesztővel, majd beleteszem a cukrot és a vaníliás cukrot, a tojást (sárgáját és fehérjét is), a narancshéjat. Összekeverem, majd belekeverem a lisztet, átgyúrom, majd belegyúrom az olajat is.
Sima, selymes rugalmas tésztát gyúrok. Folpack-kal letakarom és meleg helyen 1,5-2 órát hagyom kelni.
9 részre osztom a tésztát és gombócokat formázok. Tepsire pakolom, folpack-kal letakarom és meleg helyen 2 órát hagyom kelni.
*Rómában gyakran készítik citromhéjjal a maritozzi-t. Én csináltam egy adagot citromhéjjal, gyorsan elfogyott, és azt éreztem, hogy narancshéjjal is ki kell próbálnom. Sütöttem egy narancshéjas változatot is és szerintem az jobb lett. Hagyományosan kerülhet a tésztába még mazsola és fenyőmag is.
180 ℃-ra előmelegített (alsó-felső sütés, légkeverés) sütőben 20 perc alatt készre sütöm.
A forró maritozzikat (2 evőkanál cukorból és 2 evőkanál vízből főzött) cukorsziruppal meg szokták kenni. Én a citromos változatot lecukroztam, a narancsosat viszont nem, mert némi cukrot ki akartam belőle spórolni. Szerintem finom cukorral és cukor nélkül is.
tejszín vaníliás cukor
A kihűlt maritozzik tölteléke a frissen felvert tejszínhab. Csak annyit érdemes betölteni, ami azonnal elfogy, mert az édes zsemle, mint bármelyik kelt tészta, üresen tovább eltartható. (Reggelire nem csak felvert tejszínnel, de vajjal is kitűnő.)
2 dl tejszín és 1 csomag vaníliás cukor kb. 4 maritozzi betöltésére elegendő.