Azt hittem, hogy lencselevesben már nem tudok újat főzni, de a marhahúsos tényleg marha jó lett, sőt, rögtön a kedvencem.
Marhajó lencseleves tejföllel és chilivel
Hozzávalók: 400 g marhahús (gulyásnak való) 250 g lencse 1 fehérrépa 2 db sárgarépa 2 szál szárzeller 1 fej vöröshagyma 4 gerezd fokhagyma negyed kaliforniai paprika só 1/2 teáskanál őrölt pirospaprika 1/2 teáskanál őrölt köménymag 1 teáskanál sűrített paradicsom őrölt chili tejföl olaj
A lencselevest általában hús nélkül főzöm, de ez a marhahúsos változat olyan finom, hogy muszáj lejegyezni.
A lencsét előző este beáztatom.
A hagymát, fokhagymát felvágom, és kevés olajon megdinsztelem. Ezután ráteszem a felaprított szárszellert és kaliforniai paprikát. Kicsit megpárolom, majd ráteszem a felkockázott marhahúst, és addig kevergetem, amíg minden oldala kifehéredik. Félrehúzom, rászórom az őrölt piros paprikát, sózom, rászórom a köménymagot. Összekeverem. Felöntöm kb. 2 liter vízzel. vízzel. Felforralom, majd csendesen forralom 1 órát.
Én apró kockára vágtam a marhahúst és úgy számoltam, hogy a levest 2 órát át fogom főzni.
Amikor a marha már félig puha, beleteszem a levesbe a felkarikázott répát, fehérrépát és a lencsét. Addig főzöm, amíg a hús és a lencse megpuhul.
A végén teszem bele a sűrített paradicsomot és ha kell, még megszórom egy kis köménnyel. Ilyenkor mehet bele a chili is, de nálunk gyerekek is ették, ezért mindenki maga szórta a chilit a saját tányérjába. Tejfölt is a tányérban tettük hozzá, mindenki az ízlése szerint, de ez nem azt jelenti, hogy a tejföl elhagyható, szerintem éppen attól lesz tökéletes a leves.