A quiche az egyik kedvenc “sósságom”. Egyszerű, gyors és nagyon finom! A kertünk pedig ontja a töltelékhez a finomabbnál finomabb hozzávalókat.
Tavasszal vetettem fehér és piros mángoldot, a férjem pedig megcsinálta a magaságyások csepegtető öntözését, így most mángolddal jól állunk. Szerencsére éppen erre a nyárra esik az is, amikor a férjem felfedezte, hogy ő tulajdonképpen szereti a mángoldos quichet.
A quiche tészta
Hozzávalók egy 24 cm-es kerek sütőformához:
12,5 dkg vaj 25 dkg liszt 1 tojás sárgája 2 evőkanál hideg víz 1/2 teáskanál só
A hozzávalókat egy tálba teszem, és morzsoló, “gyömöszkölős” mozdulatokkal tésztává dolgozom. Nem kell gyúrni, átdolgozni, annyi a cél, hogy összeálljon a tészta. (Ha túl sokat gyúrnám, akkor elnehezülne a tészta.)
Ha van időm, letakarva fél órát pihentetem a tésztát, ha nincs, akkor nyújtom és a tésztával kibélelem a forma alját és oldalát.
Villával alaposan megszúrkálom a tésztát, majd 190 ℃-ra előmelegített (alsó-felső sütés, légkeverés) sütőben 10-12 percig sütöm. A megsült tésztát kiveszem, de a sütőt nem zárom el.
A mángoldos quiche tölteléke
Nagy csokor mángold 2 újhagyma 2 tojás 1 tojásfehérje (ami a tésztából kimaradt) 2 dl tejszín kb. 5 dkg gouda sajt só bors
Míg sül a tészta, előkészítem a tölteléket.
A mángoldot apróra vágom, a hagymát zöldjével együtt felkarikázom, a sajtot lereszelem.
A 2 tojást és a fehérérjét csipet sóval, borssal és a tejszínnel simára keverem.
A megsült tésztára először a mángoldot szórom, majd a hagymát. Meglocsolom a tojásos-tejszínes keverékkel, megszórom a sajttal és visszatolom a sütőbe. 25-30 perc alatt készre sütöm.