38. születésnapomra megsütöttem álmaim tortáját, aminek 40 deka friss, kerti málna került a tetejére. A torta remek lett, remélem, hogy ez az évem is az lesz!
Citromos tészta Hozzávalók: 13 dkg margarin 10 dkg cukor 1 csomag vaníliás cukor 1 bio citrom reszelt héja 2 citrom kifacsart leve csipet só 2 tojás 15 dkg liszt negyed csomag sütőpor kb. 0,5 dl víz A felolvasztott margarint alaposan keverem a cukorral és a vaníliás cukorral. Egyesével beleteszem a tojásokat, majd a sütőporral elkevert lisztet és a csipet sót. Ekkor a tészta nagyon kemény, elkezdem hígítani. Először a citrom levével, és persze megy bele a citrom reszelt héja is, majd vízzel. A víz mennyisége a tojások nagyságától függ, ám apránként kell hozzáadni, alaposan elkeverni és figyelni a tésztát. A piskótatésztánál kicsit sűrűbb tésztát kell keverni. 26 centis tortaformába öntöm és 180 fokos sütőben (kb. 20 perc alatt) tűpróbáig sütöm. Citromos-vaníliás krém Hozzávalók: 3 evőkanál liszt 1,5 dl tej 5 dkg vaj 4 evőkanál porcukor 2 csomag vaníliás cukor 1 bio citrom reszelt héja Hidegen a tejet a liszttel összekeverem és állandó kevergetés mellett felforralom. Sűrű szaporító lesz a végeredmény. Hagyom kihűlni. (Időzíteni úgy célszerű, hogy amikor a tészta a sütőbe kerül, akkor célszerű megfőzni a szaporítót, mert mire kihűl a tészta, kihűl a szaporító is.) A puha vajat simára keverem a porcukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal, majd kanalanként hozzáadom a hideg szaporítót és minden alkalommal simára keverem. Felveszi az összes szaporítót. Kell még egy nagy tál friss málna! (Nekem nagyjából 40 deka málnát sikerült rápakolnom.) A kihűlt tészta tetejét megkenem a krémmel, majd a krém tetejét megpakolom rengeteg málnával. A málnák beleülnek a krémbe, így szeletelésnél se esnek le.