Nálunk nincs családi hagyomány, ami a karácsonyhoz kapcsolná a mákos gubát. Akkor készítem, ha rákívánok vagy megmaradt néhány kifli.
Hozzávalók: 3,5 szikkadt kifli 3 tojás 4 dl tej 1 dl tejszín kb. 5 dkg mák 3 evőkanál cukor néhány szem eper vaj A tojásokat habosra keverem 2 evőkanál cukorral, majd belekeverem a tejet és a tejszínt. A kifliket karikára vágom, beleforgatom a tojásos-tejes cuccba. A mákot 1 evőkanál cukorral megdarálom. A jénait kivajazom, a kiflis cucc felét beleteszem, megszórom a cukros mákkal majd ráhalmozom a maradék kiflis cuccot. A tetejére epret teszek. 185 fokos sütőben (alsó-felső sütés, légkeverés) 35 percig sütöm. A végén még mehet rá eper és apró mentalevél. utóbbit a fotózás miatt tettem rá először, de ízben is remek volt, megtartom az ötletet. A mákos guba + eper már elméletben tökéletes párosítás volt, de a végeredmény minden várakozásomat felülmúlta!